Szente Vajk rendezésében begördült a Meseautó a Móricz Zsigmond Színházba

2018 szeptember 29. szombat, 17:22

Szente Vajk és Galambos Attila adaptációja minden idők egyik legsikeresebb magyar hangosfilmjét tálalja fel a nézőknek új zenés darab formájában, látványos koreográfiával: ez a Meseautó, ahogy szeretjük, amilyennek ismerjük – 2018-ra hangolva.

A Madách Színház 2016 végén bemutatott azonos című darabját Szente Vajk rendezésében állították színpadra a Móricz Zsigmond Színházban. Az előadást nyáron a Rózsakert Szabadtéri Színpadon láthatta először a nyíregyházi közönség.

Fotó: Trifonov Éva

A musical zenéjét Bolba Tamás szerezte, a díszlettervező Turi Erzsébet, a jelmezeket Kovács Yvette jegyzi, a koreográfus Túri Lajos. Az előadás főbb szerepeit Gulácsi Tamás, Kónya Merlin Renáta, Kováts Vera, Rák Zoltán, István István, Puskás Tivadar, Horváth Margit játsszák.

A rendező a darabbal és munkáival kapcsolatban kifejtette, hogy nagyon sűrű volt számára ez a nyár, hiszen miközben az Apáca Show bemutatójára készült a Szegedi Szabadtéri Játékokon, roppant fontos volt, hogy méltó előadással nyithassák meg a Rózsakert Szabadtéri Színpadot is Nyíregyházán

“Egyszerre voltunk alkotók és „bámészkodók” itt, mert annyira jól sikerült a felújítás; látszik, hogy akik kitalálták, igazi színházi emberek. Minden remekül működött az előadások idején is. Két alkalommal játszották a teátrum művészei itt a Meseautót, amit alkalmanként ezer ember nézett meg. Nagyon jól fogadta a közönség az előadásokat. Az egyetlen probléma az, hogy vége a nyárnak, ezért nem lehet ott tovább játszani az idén. Elég komplikált darab a Meseautó, ezért a próbákat már tavasszal elkezdtük. A kőszínházban próbáltuk, tehát nem jelent gondot a Szabadtérin való bemutatkozás után az ottani premier. Június elején mindennel készen voltunk, tartottunk is a magunk számára egy bemutatót a teátrumban, úgyhogy most csak ehhez kell visszatérnünk” – tette hozzá. Szente Vajk azt is elmondta, az 1934-es film alapján készítették a Meseautót.

“A történet alapvetően a régi, de azért sok változást hozott a színpadi adaptáció, például egy-egy szereplő jelleme vagy egy-egy sztori kibontása más lett, alkalmazkodni kellett a musical sajátosságaihoz is. Bár ez az előadás hasonlatos az általa a Madách Színházban megrendezetthez, de mégis különbözik attól, hiszen más színészek játsszák, akiktől új impulzusokat kaptak.”

Fotó: moriczszinhaz.hu

Ajánló a darab elé:

Szűcs János bank-vezérigazgató kiábrándult könnyelmű aranyifjú életéből, és frissen vásárolt sportautójával szabadságra indul. Indulna. Ha nem találkozna Kovács Verával, a bank aznap felvett alkalmazottjával. Szűcs szemet vet a lányra, ezért az autót, mint nyereményt szállíttatja a lány lakására, maga pedig sofőrnek ajánlkozik. A Meseautó című legendás film alapján készült musical comedy-ben helyet kaptak a mára mítosszá vált karakterek éppúgy, mint a jól ismert, szállóigévé vált szófordulatok: „egy a párna, egy a részvény”, „A mint Aladár, l, mint Ladár”, vagy a „Mit sütsz, kis Szűcs?”, és mindezt sodró ritmusú dalok kísérik, miközben fenn az égben az angyalok is vigyáznak ránk!

Forrás: Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyházi Napló (Sz. Kántor Éva), Színház.org