Vörös Rébék – Musical ballada készül Arany János műve alapján

2018 szeptember 30. vasárnap, 15:47

Kecskés Tímea és Pásztor Ádám főszereplésével mutatják be a Vörös Rébék című musical balladát, Pesty Nagy Katalin rendezésében. Az előadást november 5-én a Papp László Budapest Sportarénában láthatják.

Ajánló a darab elé:

Létezhet-e ember hiba nélkül, s létezhet-e olyan gonoszsággal élő ember, akiben nincs egy cseppnyi fény sem?
Meghatározza-e egyetlen rossz döntés az egész életünket? Csak rajtunk áll, hogy melyik arcunkat látja a világ? A Vörös Rébék című musical ballada ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Arany János születésének 200-évfordulójára született Pesty Nagy Kati tollából, Derzsi György zenéjével az előadás, melyről a rendező így nyilatkozott: „a kultúra megőrzése akkor a legvalódibb, ha életben is tudjuk tartani. Életben pedig akkor tudjuk tartani, ha a múlt szavait ötvözni tudjuk mai lelkületünkkel, gondolatainkkal. Ezért van nagy jelentősége annak, hogy Arany János balladáját a magunk életével és szellemiségével igazi színpadi művé formálhatjuk”.

Fotó: facebook.com/pestynagykati

A Vörös Rébék, Arany János késői balladái közül a legeredetibb

A musical  ballada szerkezetében is Arany nagyszerű versét veszi alapul, s bár nem akarja a titokzatosságát, töredezettségét megtagadni, mégis szolgál egyfajta történeti magyarázattal, s olyan kérdéseket vet fel, amelyekre minden nap keressük a választ: az élet, az erkölcs, a felelősség és a változás eredendő kétségeit feszegetve. Hogy miért ez a műfaj? Arany zenekedvelő volt sőt, ő maga is írt dalokat.

Az előadás rendezője Pesty Nagy Katalin, a jelmezeket Fekete Mónika tervezte, a  koreográfus Sándor Dávid, a vetítésanimációt és vágást Papp Pala Lászlónak köszönhetjük. Az előadásban Kecskés Tímea és Pásztor Ádám mellett Turek Miklóst, Homonnay Zsoltot és Bucsi Annamáriát is láthatják.

A vetítésben látható grafikai alkotásokat a tatai Szent Gellért Autista Lakóotthon Alkotói készítették, Palástiné Viczena Katalin vezetésével.