A Broadwayről a Kálvária térre látogat a Cabaret

2018 október 08. hétfő, 16:29

Kisfaludy Zsófia és Cservenák Vilmos főszereplésével október 6-tól láthatják a Turay Ida Színházban John Kander és Fred Ebb Cabaret című musicaljét.

A zenés darabot Koltay Gábor rendezte, az előadásban mások mellett Barsi Mártont, Pásztor Mátét, Hűvösvölgyi Ildikót, Mikó Istvánt és Détár Enikőt is láthatják. A produkció díszletét Darvasi Ilona, jelmezeit Vesztergombi Anikó tervezte, a koreográfiát Borbély Krisztina jegyzi.

A főszereplőt, Sally Bowles-t Kisfaludy Zsófia kelti életre, aki elmondta: „Sally őrülten jó szerep! Imádja a reflektorfényt, a pénzt, a préri osztriga koktélt, a zöldre festett körmöket, na és persze a férfiakat! Színészileg nagyon izgalmas feladat, de soha nem kívánnék magamnak olyan életet, mint az övé.“

Cservenák Vilmos, aki mint Konferanszié lép a színpadra, úgy véli, a Konferanszié a zenés film és színházművészet ikonikus figurája. “A világról mindent tud és mindent érez. Egy isteni bohóc… vagy bohóckodó Isten..? hm..?” Hűvösvölgyi Ildikó Schneider kisasszony szerepében lesz látható a Cabaret musicalben. Párjaként, Schultz úrként Mikó Istvánt láthatják.

Hűvösvölgyi Ildikó így vélekedett az előadásról: „A darab 1930-ban játszódik Németországban, a fasizmus térhódítása idején. Vajon mit mondhat ez nekünk ma? Például azt, hogy a politikai helyzet, vagy egy rossz döntés miatt bármikor kerülhet az ember olyan helyzetbe, hogy elveszíti mindenét. Arról is szól, mi történik, ha jön egy öregkori szerelem. Mit tudunk kezdeni vele? Jó próbálni ezt a szerepet, jó, hogy íve, története, tragikuma van, igazi kihívás.”

Borbély Krisztina, a Cabaret koreográfusa is izgatottan készült a premierre. Azt mesélte, nagyon izgalmas feladat Bob Fosse, a film koreográfusa és rendezője után csinálni egy színpadi verziót.

“Számomra azért is izgalmas ez, mert 24 évvel ezelőtt találkoztam először a Cabarettel, musical stúdiós koromban. Akkor Hegyesi Aranka fantasztikus koreográfiájára játszhattam, táncolhattam a darabban, majd 4 évvel később Tatabányán a Jászai Mari színházban koreografáltam ezt a musicalt. Most pedig újra megkaptam. Azóta én is változtam és a világ is, így próbáltam ebben az előadásban valami újat előhozni magamból. Szerencsére olyan csapattal készülünk, akik nagyon jól tudnak együtt dolgozni, és csordultig vannak ötletekkel.”

Détár Enikő Kost kisasszonyt játssza a Cabaret musicalben. Úgy fogalmazott: „Kost kisasszony egy – mondjuk ki szépen – egy hivatásos örömlány, aki szereti az életet. Nagyon sokat tud a világról és a férfiakról, akikből azért időnként elege is van…”

Kisfaludy Zsófia és Cservenák Vilmos

Ajánló a darab elé:

1930-as évek, Berlin. A város izgalmas, szabad, a mulatókban repkednek a harisnyatartók, a táncos lányok szexisek és olcsón kapható gyönyörökkel csábítanak mindenkit, aki ebbe a világba téved.
Ide érkezik Amerikából Cliff, a lelkes de még kezdő író, hogy megírja élete nagy regényét. E helyett azonban, már az első nap beleszeret egy angol énekesnőbe (Sally), aki a politikához nem ért, de annál többet gondol a férfiakról és magáról.

S ha már első éjszaka egymás karjaiban kötnek ki, Schneider kisasszony panziójában elkezdik közös életüket, abban a korban, amikor már annyira nem lehet hinni semmiben, hogy szinte mindent elhisznek amire csak vágynak.
A nagy kérdés: ellen tud-e állni a szerelem a hatalom, a pénz, a politika befolyásának? Megmaradhat-e a tisztesség a nehéz időkben?

Forrás: Turay Ida Színház, Színház.org