Búcsúzik az Aida musical Soprontól

2018 október 16. kedd, 20:34
Három bérletszünetes előadással búcsúzik az Aida című musical stábja Soprontól november 23-án, 24-én és 25-én. A teátrum történetének egyik sikerelőadása emlékezetes sorozatot tudhat maga mögött.

A Tim Rice és Elton John művéből készült előadás egy éve indult útjára a fertőrákosi barlangszínházból, majd a leghűségesebb város teátrumában is láthatták. Most elérkezett a búcsú ideje. A Petőfi Színház színpadán novemberben még háromszor tűzik műsorra az Aidát.

Fotó: Torma Sándor

Az előadás főszereplői: Stéphanie Schlesser, Vastag Tamás, Füredi Nikolett, Szomor György,  Pataki András rendező  és az idei két Honda Kudo művészeti díjas tagok, Savanyu Gergely színművész és Szalai Dóra táncművész pár hete közönségtalálkozón köszönte meg a nézőknek mindazt, amit átélhettek ezzel a produkcióval és a többi előadással az elmúlt évadokban.

Pataki András kiemelte, amellett, hogy az ország legjobb énekeseit felvonultató előadás rengeteg üzenetet hordoz a hazaszeretetről, a szerelemről, egyetemes értékekről, a titka nem csak a remekül megírt darabban rejlik, hanem abban is, hogy Sopronban igazi csapatmunka eredményeként kerülhetett színre a musical. Az egész társulat, a háttérben dolgozók hatalmas energiákkal mozdítottak meg a sikerért, amely a visszajelzések szerint mindenki lelkét megérintette.

Fotó: Torma Sándor

Az alapul szolgáló Verdi-opera meséje így szól:

Aida, az etióp rabszolgalány és Radamesz, az egyiptomi hadvezér egymásba szeret, miközben népeik harcban állnak egymással. Radameszt azonban a fáraó lánya is szereti, s leendő férjeként tekint rá. Közben az etióp király, Aida apja rátámad seregével Egyiptomra, de fogságba esik. A börtönben arra kéri lányát, hogy tudja ki az egyiptomi fővezértől a hadititkot, merre vonul seregével. Aidát kétség gyötri: apja kérését teljesítse, vagy maradjon hű a szerelméhez.

Találkozásukkor azt ajánlja Radamesznek, szökjenek át Etiópiába, ahol névtelenségbe burkolózva boldog életet élhetnek kettesben! A fővezérnek is nehéz a választás: hazája és becsülete, ráadásul a fáraólány szerelme és az uralkodói hatalom az egyik oldalon, szerelme a másikon – ám végül Aida mellé áll. Beszélgetésüket többen is kihallgatják – Radameszt bírák elé viszik, Aidának és apjának azonban sikerül elmenekülnie. Radameszre a halál vár sziklasírjában – ám Aida belopózik mellé, hogy egymást átölelve haljanak meg…

Fotó: Torma Sándor

Az operából készült musicaladaptációt, Elton John és Tim Rice alkotását négy éven át játszották a Brodwayn. Négy Tony-díjat kapott, a betétdalokat pedig Grammy-díjjal jutalmazták, s világszerte műsoron tartják ma is.

Forrás: Soproni Petőfi Színház