“Nagyon szeretek rockot énekelni” – Koós Réka válaszolt

2018 október 16. kedd, 22:30

Október 17-én a Rock Járvány című esttel véget ér a Madách Színház Rockfesztiválja. Az est egyik szereplője, Koós Réka a Lángoló Gitároknak mesélt rockzenéről, musicalekről, sztereotípiákról és arról is, hogy nagyon jó zenei nevelést kapott otthon.

A színész- és énekesnővel a Lángoló Gitárok oldalán olvashatnak interjút:

Koós Réka többek között arról mesélt, hogy a rockzene szeretetét nem otthon szedte össze, mivel szülei sosem hallgattak rockzenét. “Én vagyok a családban az első, és úgy néz ki, az utolsó is, mert a lányom a mostani elmeháborodott elektronikus dolgokat hallgatja. Bocsánat mindenkitől, de én tényleg megrekedtem ebben a rock generációban, és képtelen is vagyok ebből kilépni. Édesapámtól nagyon jó zenei nevelést kaptam minden szempontból, nagyon jó zenéket hallgattunk, de nem rockot, mert a Chicago, az Earth, Wind & Fire, vagy Al Jarreau elég távol áll ettől a stílustól, bár a Chicago azért határeset. De amit talán kevesen tudnak, hogy imádom például a progresszív heavy metalt. Minél jobban zúz, annál jobban szeretem. Az első nagy ikonom a U2 volt, de onnantól már csak egyre durvább, keményebb dolgokat hallgattam. Ugyanakkor nagyon szeretem például Peter Gabrielt, ami ugyan nem az a kimondott zúzós rockzene, de mégiscsak ugyanez a vonal valahol.”

Fotó: TV2

Elárulta: “Az egész életem arról szól, hogy olyan dolgokat csinálok, amiket az emberek nem gondolnának rólam. Sokan azt képzelhetik, hogy én biztosan Evitát hallgatok a kocsiban, meg Cserhátit, meg Mamma miát, de ez egyáltalán nem igaz, ez egy hatalmas sztereotípia. A legnagyobb kedvencem a Dream Theater, már vagy száznegyven éve.”

Arra a kérdésre, hogy ilyen zenei ízléssel, hogyan lesz valaki musicalszínész, elmondta: “Nem lehet általánosítani, mert engem rengeteg minden érdekel. Nemrég például swing koncerten énekeltem, és azt a vonalat is imádom. Az elektronikus zenén kívül, amit valahogy nem tudok beengedni az életembe, bármilyen stílus jöhet. Ahogy gépi alapú lesz a zene, illetve ének helyett elkezdenek beszélni, én abban a pillanatban menekülök. Ez ilyen generációs probléma lehet, és vannak nagyon nyitott emberek, akiket csodálok, mert sokkal több mindennel ismerkednek meg, mint én, aki ezeket kizárom. A kérdésedre visszatérve, az egész úgy kezdődött, hogy megláttam a színházban egy musicalt, és azt mondtam, hogy ezeket a szerepeket játszani akarom színpadon. Az Evita volt a nagy szerelem, azt hála az égnek kétszer is eljátszottam, egyszer harminc, egyszer negyvenévesen, elképesztő volt a különbség.”

Koós Réka / Mamma Mia!

Koós Réka azt is elárulta, hogy ugyanúgy tud rajongani azért, ha torkaszakadtából ordít egy heavy metal énekes, de ugyanígy nézi tátott szájjal, ahogy a Mary Poppinsban röpködnek a kéményseprők.

A színésznő arról is szót ejtett, ha ilyen musicalek készülnek, mint a Rocksuli, akkor mindenképpen lehet átjárás a rockzene és a musical között. “A Jézus Krisztus Szupersztár szintén nagyon jó példa erre, abszolút van átjárás, de mivel én imádom a musical műfaját, számomra ez valahol természetes. Lehet, hogy vannak, akik nem szeretik egyiket-másikat, de mindenkinek ajánlom, hogy egyszer próbálják ki, mert lehet, hogy többet nyernek, mint amennyit veszítenek.”

A Madách Rockfesztivál záróestjén színpadra lép Koós Réka, Gallusz Nikolett, Tóth Attila és Vikidál Gyula. Az előadást Hencz György rendezi.

Forrás: Lángoló Gitárok