Szőcs Artur rendezésében érkezik a Hello, Dolly! Miskolcra

2018 november 15. csütörtök, 15:31

Nádasy Erika és Seres Ildikó főszereplésével november 16-án mutatják be a Miskolci Nemzeti Színházban a legtehetségesebb házasságszerzőről készült musicalt. A Hello, Dolly!-t Szőcs Artur állítja színpadra.

Mrs. Dolly Levit Nádasy Erika és Seres Ildikó kelti életre, Horace Vandergelder szerepében Gáspár Tibort láthatják. Az előadásban Rózsa Krisztián, Somhegyi György, Litauszky Lilla és Horváth Alexandra is szerepel.

Közreműködik a Miskolci Nemzeti Színház zenekara, énekkara és a Miskolci Balett.
A díszletet Horesnyi Balázs, a jelmezeket Kovács Andrea tervezte, a koreográfus Lukács Ádám és Kocsis Andrea.

Fotó: Gálos Mihály Samu

A rendező, Szőcs Artur elmondta, ha van egy színházban két olyan színésznő, mint Nádasy Erika és Seres Ildikó (akik váltott szereposztásban a címszerepet játsszák) akkor nem is kérdés, hogy a Hello, Dolly! bekerül a repertoárba. “Egy rendezőtől hallottam valamikor azt a mondatot, hogy a színháznak olyannak kell lennie, mint a legjobb étteremnek: akkor kínáljon spárgát, amikor annak szezonja van. Mi azért vettük elő ezt a musicalt, mert két nagyszerű színésznőnk van erre a szerepre, egy nagyon erős férfi karakterünk Gáspár Tibor személyében, a társulat pedig minőségi játékkal keretezi a főszereplők történetét” – emelte ki Szőcs Artur.

Azt azonban hangsúlyozta a rendező, hogy rengeteg munka eredménye az, hogy a nézők egy légies, felhőtlen előadást lássanak a színpadon. Hozzátette, egy olyan musicalt rendezni, mint a Hello, Dolly! valóban jutalom, és nagy öröm, de mindenki keményen dolgozik azért, hogy a közönség majd igazán jól szórakozhasson. A tervezett látványvilág kapcsán megjegyezte, a klasszikus filmekből – mint a Hello, Dolly!, a New York, New York vagy akár A keresztapa –  nagyon erős képek maradtak meg benne a régi New Yorkról, másrészt pedig a rajzfilmek világa adta az inspirációt a darab képi világához.

“Nagy mese és rajzfilm rajongó vagyok” – fogalmazott Szőcs Artur. “Emlékszem, már fiatal felnőtt voltam, amikor a szüleim rám szóltak, hogy most már nem kellene mesét olvasnom és rajzfilmeket néznem. A Hello, Dolly! történetében minden korosztály a saját meséjét fedezheti fel. Ha hosszú évekig műsoron lehetne tartani ezt az előadást, azt gondolom, együtt nőhetnének a történettel a fiatalok, és minden korszakukban másként szólna hozzájuk ez a musical.”

Fotó: Gálos Mihály Samu

Nádasy Erika elárulta, soha nem volt alkalma még kipróbálni magát primadonna szerepben, de már várta ezt a lehetőséget. “Soha nem voltam hiú, de most nagyon tudok örülni ezeknek a gyönyörű jelmezeknek. A szüleim szerintem azt gondolják, hogy addig nem is igazi színésznő valaki, amíg nem játszott el egy „szépruhás-nagykalapos” szerepet. Most végre szerintük is színész lehet belőlem, és büszkék lehetnek rám” – mondta nevetve a színésznő.

A szerepről szólva hozzátette, egyáltalán nem áll távol tőle Dolly karaktere. “A sokszor kissé erőszakos határozottsága, a forgószél természete, humora és öniróniája gyakran emlékeztet saját magamra. Ráadásul Dolly állandóan fecseg, pletykál, de ártatlan mondatai között mindig elrejt verbális atombombákat. Ahhoz, hogy ezek a mondatok a színpadon valóban robbanjanak, nagyon koncentráltnak kell lenni és oda-vissza tudni a szöveget! Ezért technikailag is nagyon komoly munkát jelent megformálni ezt a nőt” – mesélte Nádasy Erika.

Fotó: Gálos Mihály Samu

Seres Ildikó Jászai-díjas színművésznő szerint minden fifikájával és ravaszkodásával együtt igen szerethető nő Dolly. “Nagy játékos! Bámulatos, hogy manipulálja az embereket, de a tettei mögött nincs ártó szándék. Ez fontos! Házasságszerzésből él, de ez egyben a szenvedélye is. Roppantul élvezi, amit csinál, ő is épp úgy a szakmája bolondja, mint én. Ez mindenképpen közös bennünk!” – mondta Seres Ildikó.

“Én viszont a való életben kerülöm a játszmákat. Talán ezért is nagy élvezet Dolly bőrébe bújni” – tette hozzá.

A színművésznőtől megtudtuk, saját édesanyja példája is bizonyítja, hogy soha nem késő szerelmesnek lenni. “Hasonlóan Dollyhoz, édesanyám is korán vesztette el első férjét, az édesapámat. Sikertelen második házassága után azt gondoltam, soha többé nem fog egyetlen férfira se nézni. Aztán váratlanul jött egy új szerelem. Tíz évnyi boldogság, egy második virágkor, ami csodás versek írására ihlette. Egészen közelről láttam tehát, hogy valóban igaz: a szerelmet nem lehet korhoz kötni” – mesélte személyes élményeit Seres Ildikó.

Ajánló egy örökzöld musical elé

Dolly, a korán megözvegyült asszony a legtehetségesebb házasságszerző; mindenkinek társat talál. Ő maga viszont magányosan él. Ezért elhatározza, hogy legújabb ügyfelét, Horace Vandergeldert megszerzi magának. A legkülönbözőbb őrült ötleteket eszeli ki, hogy meggyőzze Horace-t: ő az egyetlen asszony, aki egyáltalán szóba jöhet társkeresés céljából. Miközben ezen dolgozik, csak úgy mellékesen segít másoknak is rátalálni a boldogságra. Az örökzöld musical népszerű dallamaival önfeledt kikapcsolódást ígér, és rámutat, hogy soha nem késő szerelmesnek lenni.

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház