A sHÓwKIRÁLYNŐ – Zenés mesejátékot mutattak be Békéscsabán

2018 december 04. kedd, 14:06

A modern átdolgozás Andersen Hókirálynője alapján készült, az előadást Merő Béla rendezte.

 

Minden kisgyermek könyvtárában alapmű, a család kedvence volt a Hókirálynő. Talán ma már kevesebben veszik elő a mesekönyvet, többen ismerik a filmváltozatokat, vagy a színházból az orosz Jevgenyij Svarc darabját. A régi mesében Kay és Gerda barátságban és boldogságban él a Nagymama otthonában, amíg a jégszívű Hókirálynő el nem rabolja, magával nem viszi a fiút az örök hó és fagy birodalmába. A kislány elhatározza, hogy visszahozza barátját.

Fotó: A-TEAM

Az új változatban, Zalán Tibor átiratában A sHÓwKIRÁLYNŐ nem a hó és fagy birodalmába viszi a gyermeket, hanem – ahogyan a cím is jelzi -, a show, a szórakoztatóipar, a média manipulatív, veszélyes világába, amely könnyen megnyomorítja a gyermeki lelket, személyiséget.

A színdarab erre a veszélyes világra szeretne figyelmeztetni, a gyermeki érzékenység védelmében. Ugyanakkor nem akar direkt módon véleményt mondani, kioktatni. Gerdának végül sikerül a fiút megmenteni A sHÓwKIRÁLYNŐ befolyása alól, de sok gyermeknek nincs ilyen szerencséje, hogy valaki visszavigye a valóságos csodák, értékek felé.

Fotó: A-TEAM

Seregi Zoltán igazgató a produkcióról elárulta, hogy a darabból adódóan az előadás érdekessége, hogy a színészekkel és a kulisszák mögött is színiiskolások dolgoznak együtt, ami lehetőség a szakmai gyakorlatra.

Merő Béla rendező elmondta, hogy három különböző rétegben játszódik az előadás, az első a realitás, amelyben a szereplők élnek, a második a mesék birodalma, a harmadik pedig az igénytelen show-k ócska világa. Ezt a hármas tagolást tükrözi Weber Kristóf zenéje.

Fotó: A-TEAM

A sHÓwKIRÁLYNŐ szerepét Liszi Melinda játssza, Kay a színészhallgató Józsa Bence, Gerda Kerek Vivien, a Nagymama Nagy Erika, Andersen Koleszál Bazil Péter.

Az állatfigurákat fiatal művészek és színiiskolások alakítják. A háromféle világ díszletét Egyed Zoltán tervezte, a népes szereplőgárda – amelyben vannak emberek, haramiák, állatok – jelmezeiért Petrovszki Árpád felelős. A tánc, mozgás kidolgozása Korom Gábor nevéhez fűződik.

A hat részből álló zenés mesejátékra a színház decemberben is várja a gyerekeket.

Forrás: Békéscsabai Jókai Színház/Niedzielsky Katalin, Színház.org