Bemutatták a Diótörő és Egérkirályt a Veszprémi Petőfi Színházban

2018 december 12. szerda, 13:19

Az előadás a szeretet fontosságát hangsúlyozza, amelyre nem csupán a gyermekeknek, hanem a felnőtteknek is egyre inkább szükségük van. A musical E. T. A. Hoffmann meséje alapján íródott.

Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

„A mese olyan ősi közös nyelv, mint a zene, vagy éppen a tánc. Amióta a beszéd kialakult, a mese is létezik, ez az ősiség pedig összeköt bennünket, hiszen mindenki érti. Lehet, hogy a gyerekek mást értenek belőle, mint a felnőttek, de mindannyiunkhoz eljut. Hálás feladat feldolgozni egy mesét, mert könnyen kapcsolatot teremt a nézővel. A Diótörő és Egérkirály egy igazi családi darab, amin a gyermekek és a felnőttek egyaránt jól szórakoznak” – ajánlotta a premiert a rendező, Szomor György, aki az előadásban is énekel egy dalt.

Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

Lukács Dániel negyedéves színművészeti egyetemista hallgatóként első címszerepében mutatkozott be a nézőknek, de a fiatal színész sok más produkcióban is feltűnt már a Veszprémi Petőfi Színházban. „A Nyitott ablakban kezdtem az évadot, jelenleg is játszom A nagymama című produkcióban, átvettem egy szerepet a Holt költők társaságában, a Diótörő és Egérkirályban pedig a címszerepet osztották rám. Ritka, hogy egy fiatal színész növendék ilyen nagy szerepben játszhat a tanulmányai befejezése előtt, ezért nagyon hálás vagyok, hogy ekkora bizalmat kaptam a színház vezetésétől” – fogalmazott Lukács Dániel.

Kőrösi Csaba Egérkirályként lép színpadra. „Az Egérkirály dalát korábban már volt szerencsém elénekelni a SingSingSing musical showban, most azonban magamra ölthetem az Egérkirály jelmezét. Az olvasópróbán megismerhettem a szerepem egész történetét. Ez egy egészen más helyzet, a színész számára új kihívás szituációban elénekelni, elénekelni a dalt, illetve eljátszani a szerepet, megteremtve hozzá a karaktert is. A Diótörő és Egérkirály egy szerethető, igényes zenét felvonultató előadás lesz, amelyet bátran ajánlok 9-től 99 éves korig mindenkinek” – zárta gondolatait a művész.

Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

„A Diótörő és Egérkirály közel húsz éve része az életemnek” – mesélte Jónás Andrea, aki Kecsegér szerepét formálja meg. „Nagyon fontos számomra, hiszen tulajdonképpen a pályám elejét jelenti. A darab születésekor az általam énekel dal nem szerepelt az előadásban, de a szerzők úgy döntöttek, hogy írnak nekem egy szóló számot, amit úgy formálhatok meg, ahogy én szeretnék. Generációk nőttek föl az előadáson, amely a gyermekeim születéskor még több, újabb értelmet nyert számomra. A karácsonyi időszakban ez egy olyan varázslat, amelyet ennyi idő elteltével sem lehet elunni. A csodálatos dalok, és a humoros jelenetek mindenki számára hatalmas élményt nyújtanak. Mondhatom, hogy ez a legkedvesebb színdarab a számomra.”

Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

Az előadáshoz kiállítás is kapcsolódik

„A Veszprémi Petőfi Színház Premiertől premierig című kiállítás-sorozatának részeként ezúttal dió törésre alkalmas szerkezeteket láthatnak a színházba érkezők. A választék a szépen kidolgozott régi, míves alkotásoktól a kalapácsig terjed, de néhány különleges, egyedi darab is érkezett” – mutatta be a tárlatot Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes.

A musicalben mások mellett Lukács Dániel, Horváth Csenge, Katona Klaudia, Zsolnay András, Solits Eleonóra, Kőrösi Csaba, Módri Györgyi, Halas Adelaida, Jónás Andrea is szerepel.

Az előadás decemberben több alkalommal is látható a Veszprémi Petőfi Színházban.

Forrás: Veszprémi Petőfi Színház