Nagy Balázs vehette át az idei Kardirex-díjat

2018 december 18. kedd, 18:32

Hagyomány már a Győri Nemzeti Színház életében, hogy az évad kiemelt előadásán átadják a Kardirex Művészeti Díjat. Fenyő Miklós–Egressy Zoltán: Aréna című országos ősbemutatója előtt Dr. Vasas Norbert, a Kardirex Egészségügyi Központ centrumvezető főorvosa nyújtotta át a megtisztelő elismerést. Az idei kitüntetett a szombati premier Flippere, azaz Nagy Balázs lett.

A Kardirex-díjat Dr. Vasas István, a Kardirex Egészségügyi Központ főigazgatója 2014-ben hívta életre. A kuratórium így kívánja elismerni és támogatni a teátrum legkiemelkedőbb művészi teljesítményét nyújtó színészeit. 2014-ben Csankó Zoltán, 2015-ben Járai Máté, 2016-ban Töreky Zsuzsa, 2017-ben Posonyi Takács László, míg 2018-ban Nagy Balázs vehette át az elismerést.

Nagy Balázs az Aréna című musicalben / fotó: Győri Nemzeti Színház

A kitüntetett színész több mint húsz éve erősíti a Győri Nemzeti Színház kiváló csapatát. 1997-ben még úgy tervezte, hogy csupán egy évre szerződik ide, de beleszeretett a városba, a mai napig itt él, mindkét gyermeke itt született, és örökre hálás a városnak, amiért ismeretlenül is befogadta. A Győri Nemzeti Színházban az elmúlt két évtized alatt letette már névjegyét, a jobbnál jobb alakítások mellett párhuzamosan játszik a fővárosi Madách Színházban, és az utóbbi időben a Játékszínben is.

„Szeretem Győrt és Budapestet is. És ameddig estéről estére képes leszek ADNI a színpadról, nem hagyom el ezt a két várost”. – mesélte.

Az idei Kardirex-díjas művész Fenyő Miklós musicaljeinek állandó szereplője, színészi palettáján egymás mögött sorakoznak fel a hazai operett irodalom és a külföldi musicalek főbb szerepei is. Játszotta a Doktor Zsivágóban Sztrelnyikovot, vagy éppen a Jézus Krisztus szupersztárban Pilátus szerepét.

Nagy Balázs a Jézus Krisztus Szupersztárban / fotó: Győri Nemzeti Színház

Mindkét előadást Arany Kotta Díjjal jutalmazta a Viva la musical! internetes portál. A tavalyi évad kiemelt bemutatójában, szintén Forgács Péter igazgató rendezésében, már uralkodóként harcolt ellenfeleivel, a magyar rockoperában ő játszhatta Istvánt, első királyunkat. Ezt az előadást és alakítását idén Arany Kotta Díjra jelölték.

Visszatérő partnere többek között Mahó Andrea és Járai Máté, akivel kiválóan egészítik ki egymást, legyen szó operettről vagy bohózatról. Kettősük, a Simon Kornél rendezte Ken Ludwig parádés darabban, a Primadonnákban továbbra is kihagyhatatlan, de ugyanez érvényes a Kisfaludy teremben bemutatott magyar mjuzikelkámedire, a Csoportterápiára is. Nagy Balázs saját bevallása szerint ugyan nem tartozik A padlás generációjához, évek során azonban beleszeretett a legendás darabba, ami nemcsak a gyermekeket, de a felnőtteket is elbűvöli. Háda János rendezése túlnőtt a kamaratermen, így a zenés művet már a Nagyszínházban láthatja a közönség.

Doktor Zsivágó / fotó: Győri Nemzeti Színház

A színház 40 éves ünnepi gáláján kedvenc előadásából, a Nyomorultak című musicalből, az Üres a szék, üres az asztal című dallal azon kollégáinak állított emléket, akik már nem lehetnek velünk. „Szeretnék minden reggel belenézni a tükörbe, igaz embernek maradni. Mosolyt csalni az emberek szívébe, és azt adni, amit csak én tudok”.- fogalmazott Nagy Balázs.

A Győri Nemzeti Színház társulatától 2012-ben Kisfaludy-díjat kapott, míg a város Győr Művészetéért díjjal tüntette ki. Majd a közönség TAPS-díjat szavazott neki, és 2014-ben átvehette a Szent István-díjat.

A díjakhoz méltóan a társadalmi felelősségvállalás és a jótékonykodás összefonódott a nevével. Évek óta aktív résztvevője a Jótékonysági kerékpártúrának, a fiatalokkal együtt tekernek ki a táplánypusztai szociális intézményig, és az ott élőkkel egy szép és értékes napot töltenek együtt. Az élet nagy és érzékeny feladatai mellett sokat tesz egészségéért is. A sport állandó része életének. Stílszerűen ajándékozta meg magát születésnapjára: 42 évesen lefutotta a 42 km-es maratoni távot.

Forrás: Győri Nemzeti Színház