Az Olivér! premierjére készül a Nagyváradi Szigligeti Színház

2018 december 19. szerda, 17:23

December 19-én mutatja be a Szigligeti Társulat 35 gyermekszereplő és 15 zenész közreműködésével Lionel Bart világhírű musicaljét, az Olivért!. A Charles Dickens regényéből készült színpadi adaptáció romániai ősbemutatóját Tóth Tünde viszi színre.

Próbafotó: Vigh László Miklós

Csaknem fél évvel ezelőtt kezdetét vették az előadás előkészületei: a Nagyváradi Magyar Diákszövetséggel közösen szervezett castingot követően júniusban került sor az első zenei és rendelkező próbákra, ezt követően július végén alkotótáborban vett részt az előadás stábja.

„A castingok során arra voltam kíváncsi, hogyan tudnak egymással dolgozni a legkülönbözőbb korú gyerekek. Nagyon sokat beszélgettem velük arról, hogy mit gondolnak a regényről, illetve annak témájáról, ugyanakkor rengeteg ritmusgyakorlatot, zenés és táncos improvizációkat folytattunk. Csillogó kis egyéniségek kerültek bele a végső csapatba, nem is gondoltuk volna, hogy ennyi tehetséges fiatal él közvetlen környezetünkben. A castingot követően alkotótáborban vettünk részt, ami elsősorban arra volt jó, hogy egymásra találjunk, egymásra hangolódjunk…és persze, sokat szórakozzunk!” – mesélte Tóth Tünde rendező.

Próbafotó: Vigh László Miklós

Az Olivér! projekt előbemutatóját az NMD nyári színházi fesztiválja keretében tartották: az augusztusi előadás Utcakölykök címmel adott ízelítőt a készülő produkcióból. Az előadás fiatal alkotói stábja – Lokodi Aletta jelmeztervező, Kerekes Dalma koreográfus, Rákay Tamás díszlettervező és Strausz Imre zenei vezető – szeptemberben kezdte újra a munkát.

„Nagyon jó érzés, hogy az Olivér! több mint ötvenfős stábjában a nyolcévestől a hetvenévesig mindenki otthon érzi magát: rendkívüli energiákat mozgat meg a különböző generációk együttes jelenléte a színpadon. Örömünkre szolgál, hogy többéves kihagyás után az Olivér!-ben vállalt szerepet Kiss Törék Ildikó, ő Sally szerepét fogja játszani” – árulta el Tóth Tünde rendező.

Az Olivér!  bemutatóját december 19-én este 7 órától tűzi műsorára a Szigligeti Színház.

Próbafotó: Vigh László Miklós

Ajánló a musical elé:

„A kis Olivér alakjában az emberi jó örökérvényű elvét kívántam megformálni, mely minden gonosszal szembeszáll és a végén teljes diadalt arat”. (Charles Dickens)

Twist Olivér egy a sok dologházi árva gyerek közül, de neki sikerül kilépni abból a közegből ahonnan mások számára nincs kiút. Miért éppen neki? Talán azért mert ő az, aki a tömegből kiválva mer repetát kérni, aki nem tűri a sértegetést, és akinek gyermeki tisztaságán keresztül a felnőttek ijesztő világa is kacagtatóan kicsinyesnek tűnik.

Forrás: Nagyváradi Szigligeti Színház