Mary Poppins visszatért a filmvászonra!

2018 december 22. szombat, 12:22

Karácsony előtt mutatták be a hazai mozikban Emily Blunt főszereplésével a Mary Poppins visszatér című családi filmet, melyet több kategóriában is jelöltek Golden Globe-díjra.

 

A Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szervezete (HFPA) nemrég jelentett be a Golden Globe-díj idei jelöltjeit. A Mary Poppins visszatér a legjobb zenés film vagy vígjáték mezőnyében olyan produkciókkal van versenyben, mint a Crazy Rich Asians, A kedvenc, a Zöld könyv és a Vice. Díjat kaphat Emily Blunt és Lin-Manuel Miranda is a Disney legújabb produkciójában nyújtott alakításáért.

Mary Poppins visszatért és újra megtörténhet bármi… (persze csak ha hagyjuk)

A folytatás zenéjét a Hajlakk című musicalt is jegyző Marc Shaiman írta.
A film rendezője és producere az Oscar-jelölt és Emmy-díjas Rob Marshall, aki a Vadregény és a Chicago jóvoltából nagy gyakorlattal rendelkezik a zenés filmekben. A filmben három új Banks-csemetét ismerhetünk meg, akiket Pixie Davies, Nathanael Saleh és – első filmszerepében – Joel Dawson alakít.

A sztori a gazdasági válságtól sújtott, 1930-as évekbeli Londonban játszódik (akárcsak ez eredeti regény), és P.L. Travers további hét könyvének gazdag tartalmából is merít. A történet szerint Michael és Jane immáron felnőttek; a férfi három gyermekével és házvezetőnőjével, Ellennel a Cherry Tree Lane-en lakik. Miután Michaelt súlyos veszteség éri, a talányos dadus, Mary Poppins ismét felbukkan a Banks család életében, és különleges varázsképességei, no meg a mindig vidám lámpagyújtogató, Jack segítségével segít a családnak ismét felfedezni az élet örömeit és csodáját. Mary Poppins számos új, színes és bohókás szereplőnek is bemutatja a gyerekeket, köztük különc kuzinjának, Topsynak.

A szereposztás egyszerűen lenyűgöző, hiszen Emily Blunt és a Hamilton c. musical szerzője, Lin-Manuel Miranda mellett a filmben Meryl Streep, Colin Firth, Angela Lansbury és Dick Van Dyke is játszik. Bizony, az a Dick Van Dyke, aki az eredeti szereposztás Bertjét alakította.

Tudta? – Az eredeti Mary Poppins történet vászonra vitele nem volt egyszerű

P.L. Travers 1934-ben ismertette meg a világgal a gyakorlatias dadust a magyarul A Csudálatos Mary címen megjelent könyvében, aminek filmváltozatát a Disney 1964-ben mutatta be (a magyar nézők 1986-tól láthatták). A Robert Stevenson rendezésében, Julie Andrews és Dick Van Dyke főszereplésével készült alkotás a legnagyobb kasszasiker volt abban az évben; 13 Oscar-díjra jelölték, s ötöt el is nyert. Mary Poppins további kalandjai, melyek 1935 és 1988 között születettek, azonban csak írott formában léteznek mindmáig.

A történet vászonra vitele nem volt egyszerű, mivel az ausztrál írónő hallani sem akart a filmváltozatról. Walt Disney hosszú évek során tudta csak meggyőzni őt arról, hogy a könyv minden lényeges momentuma, minden fontos mondanivalója megmarad, és a film ugyanolyan erővel fog hatni a nézőkre, mint a könyv az olvasókra. Travers nagy nehezen áldását adta a forgatókönyvre, de felügyelte az egész filmezést, állandó kritikákkal ostorozta a stábot, míg végül meglágyulva néhány jelenettől, alább hagyott szigorával.
Disney a legkiválóbb színészekkel, zeneszerzőkkel és díszlettervezőkkel dolgozott együtt, a siker garantált volt.

Emily Blunt Mary Poppinsról

A színésznő nemrég a Nők Lapjának adott interjút, melyben elárulta: “Szerintem a Mary Poppins volt az egyik első film, amit életemben láttam. Kicsi voltam még, hatéves. És most, amikor megtudtam, hogy megkapom a szerepet, eldöntöttem, nem nézem meg újra, mert még véletlenül sem akarom, hogy Julie Andrews alakítása befolyásoljon. Arra emlékszem, hogy ő nagyon szigorú volt, de a káoszból mindig valahogy rendet teremtett, és ettől biztonságban éreztem magam. És amikor a film végén elment, nagyon elszomorodtam. Az az érdekes, hogy a nagyobbik lányom, aki látta az eredetit, és ő is megkönnyezte Mary Poppins távozását, megkérdezte tőlem, amikor elindultunk az én filmem vetítésére, hogy anyu, te is elmész a végén? Próbáltam kibújni a válasz elől, de a végén, amikor azt mondom, „itt az idő…”, láttam, hogy a kislányom szeme elkerekedik, és megtelik könnyel.”

Néhány érdekesség:

Julie Andrews, az angol származású, csodálatos hangú énekes-színésznő épp babát várt, mikor Walt Disney szerződtetni akarta. Andrews emiatt nem akarta elfogadni Mary Poppins szerepét, ám Disney ragaszkodott hozzá, azt mondta, ezt a karaktert kizárólag ő formálhatja meg. Inkább megvárta, míg a baba megszületett, és csak utána kezdték el a forgatást. Remek döntés volt, Julie Andrews ezzel a szereppel nyerte meg élete első Oscar-díját.

-A kosztümöket Tony Walton tervezte, aki Julie Andrews akkori férje volt.

-A Bertet alakító kiváló színész, Dyck Van Dyke volt az örök mókamester a forgatáson, így történhetett, hogy egyszer a szünetben egy öreg embert utánozva, reszketeg lábakkal próbált lelépni a „járdáról”, és ez a jelenet annyira megtetszett Disney-nek, hogy Bert szerepe mellett rögtön Van Dyke-ra osztotta az idős és megkeseredett bankár megformálását is.

Forrás: Színház.org, Fórum Hungary, Wikipedia, Nők Lapja