Visky Andrej rendezésében mutatták be A padlást a Csokonai Színházban

2018 december 24. hétfő, 13:13

A legendás musicalt mutatta be a Csokonai Színház a Víg Kamaraszínházban. Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter félig mese – félig musicaljét Visky Andrej rendezésében láthatják a nézők.

A padlás – mely Sztevanovity Dusán meséjéből született, Presser Gábor zenéjével – minden idők legsikeresebb magyar zenés játéka, amelyet az 1988. január 29-es vígszínházi ősbemutató óta már majdnem az összes vidéki színház a műsorára tűzött.

A fiatal Rádiós szerepében ezúttal Kránicz Richárdot láthatja a közönség. A díszletet Claire De Liso, a jelmezt Nagy Eszter tervezte. A jól ismert dalok, az Örökre szépek, a Fényév távolság és a Szilvásgombóc nem először hangzanak el a Csokonai színpadán, hisz 1988-ban már műsorra tűzte a színház minden idők legsikeresebb magyar musicaljét.

Fotó: Máthé András

Mintha a padlás magának az embernek a metaforája lenne

A fiatal rendező, Visky Andrej értékeink sebezhetőségéről beszélt a darab kapcsán: „Ami a szövegkönyv első olvasásakor megütött, az az, hogy mennyire törékenyek a láthatatlan értékek: a szeretet, a szerelem, az emberségesség, a fantáziánk szabadsága. Ezek azok a dolgok, amelyeket fontosnak tartunk, mégis olyan könnyen sebezhetővé válnak, megtörnek, eltűnnek. A padlásról pedig az emberi elme és a szív jutott eszembe. Mintha a darab konfliktusa bennem is lejátszódna nap mint nap: a fantáziám, a feladataim, a szeretteim, a szerelmem bennem élnek és minden nap fenyegeti őket egy külvilági erő vagy rendszer. Mintha a padlás magának az embernek a metaforája lenne. « Egy hely ég és föld között» – fogalmaznak a szerzők. Ha úgy tetszik, ez a köztes hely éppen az emberi szív.”

Fotó: Máthé András

A Rádiós szerepét alakító Kránicz Richárd szabadidejében más műfajban, a Dream of Imsomnia nevű metálzenekarban mutatja meg énektudását, de amikor kiderült, hogy a Csokonai Színház műsorra tűzi A padlást, reménykedett, hogy szerepelhet majd a produkcióban. „Tipikusan olyan előadás, ami kell az ember lelkének, akár nézőként, akár színészként, nem véletlenül szerepel a plakáton, hogy 0-99 éves korig. A fordulatos történet, a zenék és felejthetetlen karakterek minden korosztálynak igazi szórakozást nyújtanak. Színészként igazi jutalomjáték.  És ne feledjük, ez egy magyar musical, ízig-vérig a miénk. Bíztam benne, hogy előbb vagy utóbb megtalál majd valahogy ez az előadás, de azt nem gondoltam,  hogy ilyen hamar, és azt pláne nem, hogy épp Rádiós karaktere. Boldog vagyok, hogy lehetőséget kaptam rá. Rádival egyébként elég hamar megtaláltuk a közös hangot, és bár én nem vagyok kibernetikus, és nem feltétlenül ugyanazokat a nagy kérdéseket akarjuk megválaszolni az életben, mégis gyermeki naivsága, folytonos útkeresése a világban és nyughatatlansága nagyon közel áll hozzám.” – ajánlotta a darabot a színész.

Fotó: Máthé András

És és föld között – ajánló egy legendás musical elé

A padlás egy titokzatos hely föld és ég között, ahol mindenki keres valamit, valakit: a Rádiós a külvilágtól elzárkózva a világmindenség hangjait és lényeit kutatja szuper-számítógépével, Robinsonnal; Mamóka társaságra vágyik, Süni szerelemre, a rendőrök egy veszélyes bűnözőt üldöznek, a szellemek pedig több évszázada bolyonganak Révészt keresve, akitől végső megnyugvásukat remélik. Váratlan találkozások és fordulatok kuszálják össze a szereplők életét, a Padláson pillanatok alatt hatalmas felfordulás lesz: Révész kipróbálja milyen egy emberi testben élni, Témüller le akarja buktatni Rádióst, a rendőrök pedig körbekerítik az épületet – a szereplők álmai egyre elérhetetlenebbnek tűnnek. A láthatatlanra és a szépre érzéketlen, otromba külvilág szüntelenül fenyegeti a padláson kialakuló fantasztikumot, de a végén megtörténik a csoda, a mese győz, a láthatatlan láthatóvá válik: a szellemek elköltözhetnek az „örök szépek bolygójára”, Rádiós pedig észreveszi Sünit és szerelemre lobban iránta.

Forrás: Csokonai Színház