Szőcs Artur: “Olyan nincs, hogy a színészeket ne alkotótársaimként kezeljem”

2018 december 25. kedd, 10:13

Karácsony előtt megtartották a Valahol Európában bemutatóját a Szegedi Nemzeti Színházban. A musicalt Szőcs Artur állította színpadra, aki az előadás kapcsán elárulta, el kell gondolkodni, hogy érdemes-e szítani bárminemű haragot. Mert annak háborús következményei lehetnek.

 

A délmagyar.hu cikkéből:

Szőcs Artur Hosszú szerepét énekelte hét évvel ezelőtt a Dóm téren, és most a nagyszínházban állította színpadra a Valahol Európában című musicalt.

Szőcs Artur a próbán / Fotó: Kelemen József

“Az érzésre emlékszem, hogy jó volt játszani, és szerettem itt lenni – emlékezett vissza a rendező. “Nem abból az előadásból táplálkozom, nem is igazán foglalkozom vele. Nekem most itt más dolgom van: ezzel a csapattal egy jó előadást csinálni.” A rendező hozzátette: “Olyan nincs, hogy a színészeket ne alkotótársaimként kezeljem. Tehát amit kérek, az részemről mindig egy ajánlat. Ha valaki egy jobb ajánlattal áll elő, akkor nagyon szívesen együttműködöm vele.”

Szőcs Artur arról is mesélt, hogy nem könnyű ennyi gyerekkel együtt dolgozni. “Az a legfontosabb, hogy komoly munkatársként kezelje őket az ember. Nem szabad azt éreznie egy gyereknek sem, hogy ő bejött biodíszletnek vagy épp ugrálni párat. Érezniük kell a feladat súlyát, hogy külön mindegyikükön múlik, milyen előadás születik. Fontos érezniük, hogy ha már csak egyikük nincs ott a próbán, akkor az nem ugyanaz (… )”

A darab kapcsán az a fontos, jól meséljék el a történetet. Hatással legyen a nézőkre, ugyanis nincs benne semmi kibogozhatatlan. “El kell gondolkodni, hogy érdemes-e szítani bárminemű haragot. Mert annak háborús következményei lehetnek” – árulta el a rendező.

A nagyszabású produkcióban a színház művészei mellett 46 gyerek vesz részt. Az előadásban mások mellett Pálfi Zoltán, Rácz Tibor, Medveczky Balázs, Rusznák András m.v., Ágoston Katalin, Csorba Kata, Rétfalvi Tamás, Varga – Huszti Máté e.h., Ferencz Nándor, Károlyi Krisztián e. h. is szerepel.

A díszlettervező Árvai György, a jelmezeket Szűcs Editnek köszönhetjük, a koreográfiát Bodor Johanna jegyzi. Az egyik legnépszerűbb hazai musical zenéjét Dés László szerezte.

A történetről:

„Milliónyi éhes gyerek bitangol Európa szerte. Nincs mit enniük, nincs hol aludniuk. Nem tudnak írni, olvasni, nem tudják mi a zene, mi a szeretet. (…) Az otthonukat szétverte a háború.” A második világháború végén játszódó történet hősei a fedél nélkül maradt gyerekek, akik bandába verődve igyekeznek túlélni a háború borzalmait. Egy idős zenész, Simon Péter fogadja be őket, az ő romos kastélyában lelnek menedéket. A világhírű filmből készült musical dalai – Nem szabad félni, Valahol Európában, A zene az kell – igazi slágerekké váltak.

Forrás: Délmagyar.hu, Szegedi Nemzeti Színház