Szomor György: “A darab készítése közben mi magunk is gyermekké váltunk”

2018 december 29. szombat, 10:14

Bemutatták a Diótörő és Egérkirályt a Veszprémi Petőfi Színházban. A musical rendezője, Szomor György szerint ez egy igazi családi darab, mert a gyermekek és a felnőttek egyaránt jól szórakoznak rajta.

Szomor György / Fotó: Ignácz Bence

Szomor György / Fotó: Ignácz Bence

“A Diótörő és Egérkirály egy Hoffmann mese alapján íródott csodálatos történet. A mese egy olyan ősi közös nyelv, mint a zene, vagy éppen a tánc. Amióta a beszéd kialakult, van mese. Ez az ősiség összeköt minket, mindenki érti. Lehet, hogy a gyerekek mást értenek benne mint a felnőttek, de mindenkihez eljut. Nagyon hálás feladat egy mesét feldolgozni, mert nagyon könnyen teremt kapcsolatot a nézővel. A Diótörő ráadásul egy zenés mese alapján íródott színmű, ami plusz kaput nyit a néző és a lelkek felé. Fontos, hogy ez egy igazi családi darab, mert a gyermekek és a felnőttek egyaránt jól szórakoznak rajta” – ajánlotta az előadást a rendező, Szomor György.

Több változatban is elkészült már a darab, eddig valamennyiben szerepelt. “Minden alkalommal csodálatos érzés volt fogadni a közönség tapsát, a nézőtéren azonban nem felnőtteket, hanem 50, 60, 70 éves gyerekeket láttam. Erre a fantasztikus érzésre számítok Veszprémben is.” – tette hozzá.

Szomor György arról is beszélt, hogy nagyon inspirálónak találta ezt a történetet, aminek számos feldolgozását látta korábban és szerette volna elmesélni a saját nyelvén. “Ehhez a munkához kerestem szerzőtársakat, akik velem tartottak ezen az úton. Egy szórakoztató játék volt az alkotói feladat számunkra, ahol én a zenét és a szövegek egy részét szereztem. A darab készítése közben mi magunk is gyermekekké váltunk” – mondta a rendező, aki azt is elárulta, hogy a veszprémi produkció alkalmával közel félszáz szerepelő áll színpadra, sokan közülük most először.

Forrás: Veszprémi Petőfi Színház