„Jónak vagy rossznak lenni egyaránt nehéz teher” – Villáminterjú Eperjes Károllyal

2019 január 17. csütörtök, 10:09
Bemutatták a zenéjéről is híres Legyetek jók, ha tudtok című musicalt a Magyar Színházban. Az előadás főszereplője, Eperjes Károly a premier előtt arról is mesélt, hogy játszott már papot, szentet is, de olyat, aki egyszerre humoros, lírai, finom és szociálisan érzékeny, nagyon ritkán.

Fotó: juhász Éva

Január 11-tól láthatják a a Legyetek jók, ha tudtok című zenés játékot a Magyar Színházban. A népszerű film színpadi adaptációját Nagy Viktor rendezte, az 1500-as évek Rómájában játszódó színdarab Néri Szent Fülöp életét dolgozza fel, aki nem szabályok szerint éli meg a hitét, hanem puszta jósággal, és ezt tanítja a koldus gyerekeknek is​. ​

Az esemény látszólag egy tragikus szerelem története, de a valódi főszereplő mégis a magával ragadó személyiségű bohóc-pap, Fülöp atya. A mű különlegessége az a kapcsolat, amely az utcagyerekek és az atya között szövődik, amelyben nem a felnőtt tekintélye, hanem az egyenlőségből fakadó szeretet a mérvadó.

Fotó: juhász Éva

A főszereplő Fülöp atyát Eperjes Károly kelti életre, aki arról is mesélt, szereti a figura humorát, játékosságát.

– Történelmi figurát megformálni, hitelesen és mégsem unalmasan, nehéz lehet. Ön milyennek értékeli ezt a munkát?

– Szép feladat, igazi kihívás. Játszottam már papot, szentet is az életemben, de olyat, aki egyszerre humoros, lírai, finom és szociálisan érzékeny, nagyon ritkán. Igazi öröm. Szeretem a figura humorát, játékosságát, bohócságát, amivel megpróbálja elkerülni a személyét övező, túlzó tiszteletet. Néri Fülöpnek volt ereje nem a hatalmat, hanem a szegények és a szenvedők igazságát választani. Az sohasem pénzben fizetődik ki, hanem szeretetben. Nem véletlen, hogy mai napig tudjuk a nevét. Ha csak a hatalmát fitogtatta volna, nem lenne szent és eltűnt volna a süllyesztőben, a többi gátlástalan, pénzéhes zsivánnyal együtt. De ő nem ilyen volt.

– A klasszikus ifjúsági filmhez képest sokat változtattak?

– A filmet Vajda Katalin írta színpadra, és biztosan állítom, hogy ez így egy világszám. Nincs ebben semmi túlzás. Vajda Kati színházi-színpadi és dramaturgiai ismerete nem tévedt el egy pillanatra sem. Gyönyörű és emberi színdarab lett a kedves, szirupos filmből.

Fotó: juhász Éva

– Dolgozott már Nagy Viktorral, a rendezővel?

-Ez az első közös munkánk, nagyszerűen egymásra hangolódtunk, és szeretem, hogy a „lelkével” is rendez.

-Hogyan foglalná össze a darab üzenetét?

– “Legyetek jók, ha tudtok” – ez a darab mondanivalója a gyerekek és a felnőttek számára is. Ha jól játsszuk, akkor meg tudjuk mutatni az ember elé kerülő választások kísértéseit. Jónak vagy rossznak lenni egyaránt nehéz teher, ezért van a címben, hogy inkább legyetek jók, ha tudtok. A premierig már biztosan nem nézem meg a filmet, de egyáltalán nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy a színdarab erősebb, mint a film maga, ezért is akartam olyan nagyon, hogy ez az előadás itt, Budapesten is megszülethessen. Nagyszerű alkalom a játékra, a gondolkodásra, a szeretetre és az együttérzésre, amire nagyon nagy szükség lenne.

Forrás: Magyar Színház / Bányász Árpád