23 éves A dzsungel könyve

2019 január 29. kedd, 19:44

1996-ban, január 28-án mutatták be a farkasok közt nevelkedett Maugli varázslatos történetét a Pesti Színházban. A musical sikere egyedülálló a magyar zenés színpadi művek történetében.

Békés Pál szövegkönyve alapján Dés László zeneszerző és Geszti Péter szövegíró 23 évvel ezelőtt írta meg az azóta töretlen sikerrel futó zenés darabot, melyet az ötletgazda Hegedűs D. Géza állított színpadra.

Fotó: facebook.com/vigszinhaz

„A dzsungel könyve nagyon hálás anyag, egyrészt a történet komplexitása és mélysége miatt, másrészt mert minden egyes állatszereplőhöz más-más zene passzol” – nyilatkozta korábban Dés László. Geszti Péter szerint pedig „A dzsungel könyve a benne rejlő »duplacsavar« miatt igazán izgalmas, hisz’ a darabban emberek játszanak olyan állatokat, akik tipikus emberi tulajdonságokat jelenítenek meg.”
A több mint két évtized alatt számos színész bújt bele a szereplők bőrébe: Kútvölgyi Erzsébettől, Gryllus Dorkán, Reviczky Gáboron és Szervét Tiboron át Oroszlán Szonjáig hosszú a színészek sora.
Ma sokak mellett Józan László, Csiby Gergely, Borbiczki Ferenc, Majsai-Nyilas Tünde, Fekete Györgyi, Karácsonyi Zoltán, Puzsa Patrícia, Fesztbaum Béla, Lázár Balázs, Méhes László is látható az előadásban.
A hazai zenés színházi irodalom legsikeresebb darabja:

Ugyan ki tudná összefoglalni, mi mindenről szól a farkasok közt nevelkedett Maugli, az emberek ketrecéből szabadult Bagira, a törvényt bölcsen oktató Balu, a titokzatos Ká, a bosszúra és embervérre szomjas Sír Kán története? Szól a születésről és a halálról, a befogadásról és a kitaszításról, a csapatról és a magányról, a gyerekkor és a kamaszkor varázslatos időszakáról — vagyis mindarról, ami egy “kölyökkel” megeshet, akár farkasok, akár emberek között nevelkedik…

Forrás: Vígszínház