“Visszatért a játékhoz való kedvem” – Telekes Péter válaszolt

2019 február 08. péntek, 12:25

Telekes Péter társulati tagként az első évadát tölti a Magyar Színházban, legújabb szerepében jezsuita szerzetest alakít a színpadon. A bemutatón túl persze sok minden másról is mesélt a Legyetek jók, ha tudtok! című zenés játék Ignác atyája.

A kulturcafe.hu cikkéből:

Telekes Péter elmondta, hogy nagyon nehéz döntés volt eljönni a Vígszínházból, jó ideig gyötrődött is emiatt, és az utolsó pillanatig dilemmázott. Jókora merészség volt, tudom. Ugyanakkor a szabadúszásba már nem mertem belevágni, mert féltem, hogy szabadon fuldoklás lesz belőle. Az viszont jó érzéssel töltött el, hogy Zalán János, a Magyar Színház igazgatója tárt karokkal fogadott, én pedig nagy örömmel csatlakoztam a társulathoz. Elsőként Ficsúr szerepét vettem át a Valahol Európában musicalben, azután következett Louise karaktere a Naptárlányokban. A Legyetek jók, ha tudtok! volt az első olyan bemutatóm, ami már teljes mértékben egy itteni próbafolyamatnak a gyümölcse” – mondta a színész.

Fotó: Juhász Éva / Magyar Színház

Arról is mesélt, hogy a darab alapjául szolgáló olasz filmet tízéves korában látta először. “Magam is meglepődtem azon, hogy mennyire megmaradtak és milyen élénken felidéződtek bennem azok az érzések, amelyek gyerekkoromban ehhez a történethez kapcsolódtak. Például, van egy jelenet a filmben, amelyik annak idején eléggé megijesztett, és arra is emlékszem, hogy kissrác koromban nagyon tetszett nekem Leonetta… Luigi Magni és Bernardino Zapponi filmjéből Vajda Katalin írt színdarabot, egy kerettörténetbe foglalta az egészet, és igazán szerethető változatot készített belőle” – árulta el.

Telekes Péter úgy fogalmazott: “Loyolai Szent Ignác, a jezsuita rend alapítója egy szigorú katona, úgyhogy a próbafolyamat során végig arra treníroztam a lelkemet, hogy minél hitelesebben formáljam meg ezt a cseppet sem kedves, rideg figurát. Az előadásban két zárt jelenetem van Eperjes Károllyal, aki Néri Fülöpöt alakítja. Imádom, mert nagyon jól megírt, remekül poentírozott jelenetek.”

Fotó: Juhász Éva / Magyar Színház

Arra a kérdésre, hogy ebben az évadban hol találkozhatnak vele a nézők, úgy felelt: “A Vígszínházban megtartottam három szerepemet (Bűn és bűnhődés, A velencei kalmár, Óz, a csodák csodája), a Karinthy-ban a Bunbury – avagy Szilárdnak kell lenni című komédiában játszom, amit megint csak imádok. Anno a próbafolyamatot is borzasztóan élveztem, igazi békebeli színházi munka volt, egy nagyon jó csapattal: tényleg hibátlan a szereposztás. Emellett a Spirit Színházban is szerepelek két előadásban, az Egy egyszerű szemöldökráncolás-ban, és a Veszedelmes viszonyok-ban. Ez így átlagosan tizenhárom-tizenöt előadást jelent havonta, pont annyit, amennyire még abszolút jókedvűen tudok bejönni játszani, és pont annyit, amennyi mellett elég időt tölthetek a családommal, mert nekem ők a legfontosabbak.” A színész azt is mondta, hogy visszatért a játékhoz való kedve: “Én magamban mindig arra törekedtem, hogy minél tovább megmaradjak gyereknek.”

A teljes interjút ITT olvashatják.

Forrás: kulturcafe.hu / szerző: Szűcs Anikó