Léla szeme – Musical-ősbemutató a Szép Ernő Színházban

2019 február 16. szombat, 15:26

Ősbemutatóra készül április 4-én a Szép Ernő Színház, amely a Léla szeme című misztikus musicallel egy shakespeare-i dinamikára épülő izgalmas, fantáziadús fiktív világba, a babonákkal teli Erdélybe kalauzolja el nézőit.

Fotó: Szép Ernő Színház

Fotó: Szép Ernő Színház

A Szép Ernő Színház ajánlója:

A vak Léla Ardealt kedves, vidám természete és látnoki képessége miatt kedvelik a kisváros lakói. Ugyanakkor gyűlölik és kirekesztik azt az elátkozott, torz ifjút, akibe beleszeret. A gyönyörű világtalan leány a fiú szeretetreméltó természetére figyel fel, nem pedig a számára láthatatlan rútságára. Ám az álnok rendőrfőnök a lány keze által megszerezhető vagyonra és a nemesi rangra áhítozik. Zsarolással és több gyilkosság hamis vádjával igyekszik elérni a célját, miközben az összes szereplőt mesterien manipulálja, a lány apjától a felhergelt, lincselésre is elszánt városlakókig. A fiúnak menekülnie kell, de már nincs egyedül. A szerelmesek végső elkeseredésükben egy kétes hírű sámánasszonyhoz fordulnak, aki képes előhívni a holtak segítő erejét.

A szerző, a zenés színpadokról ismert Kósa Zsolt hosszú évekkel a mű megírása előtt már szeretett volna közérthető, mégis erős esztétikai töltéssel szólni arról, hogy napjainkban mennyire csak a kirakat hangsúlyos. Az alkotók hisznek abban, hogy a váz a lényeg, nem a máz – ezért szól egy vak lányról a történet. Ő az, akit nem befolyásol a külső csillogás, a harsány látszatfogalmakkal szemben a lényeglátás bölcsessége az, ami igaz érték. A hitelességhez hozzátartozik, hogy a darab zenéjét Szepesi Richárd írta, aki a Nem Adom Fel Alapítvány vak zenetanáraként folytatott hosszú éveken át hasznos munkát. Ma már szabadúszó zenészként elérte, hogy a nevéről a minőség és ne a vakság jusson eszébe az embereknek. A felvételek a szintén vak Miks Csaba speciális stúdiójában folytak.

Cél a fogyatékossággal élők helyzetének körüljárása, az ép társadalom toleranciájának erősítése, igényesen szórakoztató módon. A történettel megismerkedve a Szép Ernő Színház igazgatója, Szinovál Gyula azonnal magára vállalta a rendezést. Nagy hangsúlya van a tömegjeleneteknek, amelyekért Koch Boglárka Lilla felelős, aki nem csak kiváló táncos szaktudásával, de a jelenetek pszichológiai hátterére is érzékeny kreativitással dolgozik, lévén az is szakterülete.

A Léla szeme önálló cselekménnyel bír, nem adaptáció, és nem egy történelmi vagy legendás esemény feldolgozása. Ilyen szempontból ritkaságnak számít a hazai palettán. Hagyományok tekintetében talán a shakespeare-i dinamika jellemző rá a legjobban. A művészi megfogalmazás és a társadalmilag fontos üzenete mellett rendkívül izgalmas és fantáziadús világba visz minket az előadás. Fiktív helyen játszódik, de a babonákkal teli, mitikus, vadregényes, erdélyi világ kirajzolódik. A ma furcsán hangzó keresztnevek mind ómagyar nevek. A Léla szeme zenei tónusa az európai, divatos musicalek populáris-komolyzenei hangzásvilágát vegyíti a magyar népzenei és western elemekkel. A romantika, misztikum és a krimi jelenléte az újkori kalandfilmek hangulatát idézi.

ŐSBEMUTATÓ: 2019. április 4. csütörtök, 15 és 19 óra (a Szép Ernő Színház előadása)
UP Újpesti Rendezvénytér (1042 Budapest, Szent István Tér 13-14.)

Szereplők: Békefi Viktória, Krajnik-Balogh Gábor, Kósa Zsolt, Krizsik Alfonz, Koncz Eszter, Andorai Péter, Békefi László, Szepesi Richárd, Boldizsár Tünde, Bódi Beáta, Koch Boglárka Lilla, Ács Emese, Nádaski Dóri, Koroknay-Simon Eszter, Bessenyei Emma, Rékai Nándor, Abi Merina Camacho, Bor Klára, Fodor Barbara, Forró István, Papp László, Pincési Panni, Sebők Liliána, Sipos István, Szegedi Áron, Szinovál István, Szinovál Olivér.

Írta: Kósa Zsolt. Zeneszerző: Szepesi Richárd Ricsosz. Koreográfus: Koch Boglárka Lilla. Rendező: Szinovál Gyula.

Szakmai, diák és nyugdíjas jegy: 2000 Ft/db.
Normál jegy: 3000 Ft/db.
Jegyrendelés: szinovalgyula@gmail.com
+36 70 953 6993 Szinovál Gyula
+36 70 953 6994 Dóka Tilda
valamint a helyszínen.