Tied a világ! – Zenés társasjáték készül a soproni színházban

2019 március 06. szerda, 21:17

Megkezdődtek a Tied a világ! című zenés társasjáték olvasópróbái a Soproni Petőfi Színházban. Az előadás egy fergeteges házibulival tiszteleg az Illés zenekar pályafutása előtt. A színpadon Feke Pál, Vastag Tamás, Mikó István, Demeter Helga, Savanyu Gergely, Papp Attila és Marosszéki Tamás látható, ők éneklik a legendás slágereket. A bemutató április 13-án lesz.

Feke Pál – aki az eredeti, játékszínes produkció rendezőjének és a librettó írójának Szente Vajknak a munkáját művészeti vezetőként állítja a színpadra – elmondta: nagy örömmel érkezett újra Sopronba.

A Zene, New York, Szerelem című romantikus musical és a The Blues Brothers – The Hungarian Show című produkció után a Tied a világ! műsorra tűzése a harmadik állomása annak, hogy újra produkciós és művészeti vezetőként az irányításával készülhet előadás és a teátrumban dolgozhat együtt azzal a csapattal, amelyet ő választhatott ki és állíthatott össze.

Fotó: Szalay Károly

Ezt külön megköszönte Pataki András igazgatónak. Nagy öröm számára, hogy Mikó István elvállalta a darabban Pista, a szomszéd szerepét – árulta el.

Az előadás gyakorlatilag az öt évvel ezelőtt, a fővárosi Játékszínben született előadás úgynevezett replika verziója soproni szereposztással. A történet szerint gyakorlatilag önmagukat alakítják a szereplők egy fergeteges házibuliban. Feke Pál azt kérte a színészektől, hogy elegánsan, könnyedén vonják be a nézőket ebbe a közös koncert-színházi előadásba, amelynek központjában az Illés zenekar húsz legismertebb dala áll.

Fotó: Szalay Károly

Így többek között felcsendülnek majd a Ne gondold!, az Amikor én még kissrác voltam, a Rock and roll Rézi, Az utcán, a Good bye, London, a Little Richard, a Még fáj minden csók című számok is. Ezek a dalok pedig generációkat kötnek össze a nézőtéren is.

Erre az alkalomra áll össze a Tied a világ! együttes, amelynek vezetője és dobosa Szörényi Örs, Szörényi Levente fia, aki először 1984-ben lépett fel együtt édesapjával, a Búcsú című Fonográf koncerten. Ekkor 13 éves volt és a Little Richard című számba szállt be. Majd Pásztory Zoltán halála után az Illés negyvenéves születésnapjakor Csíkszeredában és a Sziget Fesztiválon már ő ült a dobok mögött 2006-ban.

“Körbenéztem ebben a produkcióban a zenekarunkban, egyedül én játszom kotta nélkül. Ezek a dalok és az egész Illés zenekar története, nekem tényleg a vérembe ivódott, hiszen ebbe születtem bele. Ez olyan, mint egy családban a mesterek és a tanítványok találkozása, amikor valaki folytatja szülei pályafutását, átveszi a stafétát. Pásztory Zoltán adott néhányszor órát nekem amikor elkezdtem dobolni, majd a halála után készültem a 2006-os koncertekre és megpróbáltam teljesen átvenni az ő stílusát. Nagyon örültem, hogy a visszajelzések szerint ez sikerült. Bízom abban, most itt Sopronban is olyan hangulatú előadással várhatjuk a közönséget, amely emlékezetes marad mindenki számára” – mesélte Szörényi Örs, aki arra a kérdésre, hogy mikor érezte, övé a világ, nevetve felelte: fiatal korában némiképp, ám már más a körülöttünk lévő világ, viszont az Illés-dalok maradandóak, állandóak, hiszen ez rocktörténelem.

Fotó: Szalay Károly

A produkció zenei vezetője Károly Kati. A billentyűknél Reviczki Balázs és Harmati Máté ül majd felváltva. Ugyancsak váltja egymást a két gitáros Kékkői Zalán és Sallai Tibor. Csatlakozik a csapathoz ugyancsak gitárosként Polyák András. A basszusgitáros Pethő Gábor lesz.

A világítástervező Madarász “Madár” János. A sound supervisor Mohai György, a hangmérnök Horváth Attila. A díszlet Fekete Péter munkája, a jelmeztervező Szélyes Andrea. Az eredeti produkció koreográfusa Túri Lajos Péter.

Az ország legnagyobb színházi bulija – ajánló a darab elé:

Egy lakásavató bulit megrendezni nagy büszkeség, nagy öröm, nagy munka… De nagy csalódás, ha a meghívottak nagy része el sem jön…! A mi házigazdánkkal pontosan ez történik, de a legjobb barátok vele is ott vannak élete meghatározó pillanatában. Főhőseink dalra fakadnak és a nehezen induló lakásavatót egyszeriben fergeteges koncertté változtatják. Felcsendülnek az Illés zenekar legnagyobb slágerei, többek között a Ne gondold!, az Amikor én még kissrác voltam, a Rock and Roll Rézi, az Utcán, a Good bye London,a Little Richard…

Egészen elképesztő varázslat történik ezen az éjszakán, amikor Tied a világ!

Egy fergeteges vígjáték ahol a nézők is szereplővé válnak…

Az előadás a Zikkurat Színpadi Ügynökség és Rosta Mária producer, valamint a Melody Kft. engedélyével a Soproni Petőfi Színház és a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház koprodukciójában jön létre.

Forrás: Soproni Petőfi Színház