Egri Csillagok – Várkonyi Mátyás történelmi musicalje Budapestre érkezik

2019 március 07. csütörtök, 12:59

A Gárdonyi Géza regénye nyomán készült zenés előadást május 26-án, a Papp László Budapest Sportarénában láthatják. Béres Attila és Várkonyi Mátyás musicaljét Moravetz Levente állította színpadra.

A halhatatlan regény nyomán készült Egri csillagok musical 22 éve járja diadalútját itthon és határainkon túl.

Eddig 50 helyszínen mutatták be, több mint kétszázezer néző előtt: Csíksomlyón százezeres tömeg gyűlt össze, az Egri Vár történelmi falai között pedig évről évre minden előadáson állva ünnepel a közönség.

Egy legendás történetről:

A történet szerint 1552-ben Szolimán szultán seregei megtámadták Eger várát. Néhány napot jósoltak a bevételére. Dobó István vezetésével kétezer védő nézett farkasszemet a hetvenezres török sereggel, végül a hosszas, sokszor kilátástalannak látszó küzdelem után, harmincnyolc nap elteltével az ostromlók megfutamodtak. A magyarok megvalósították a lehetetlent, legyűrték a fenevadat.

Dobó István, az egri vár kapitánya megtartotta esküjét. Kevéssé ismert azonban, hogy 1569-ben Dobó Istvánt Miksa császár parancsára felségárulás gyanújával letartóztatták. Bizonyítékot nem találtak ellene, mégis, nagybetegen is börtönben tartották, és szabadulásának feltételeként hűségnyilatkozat aláírását szabták. Dobó erre sokáig nem volt hajlandó, joggal gondolta: egész élete szolgált hűségnyilatkozatul. E történelmi tény nyomán íródott a musical keretjátéka: a rab Dobó, s az őt meglátogató Bornemissza Gergely visszaemlékezik élete fordulópontjaira, és a magyar történelem egyik legemlékezetesebb diadalára…

A musical a hűséges szerelmesekről, a bosszúszomjas bégről, a hitvány árulóról, a kitartásról, a hősi önfeláldozásról, és a világraszóló győzelemről szól.

Az alkotók színpompás és látványos csatajeleneteket ígérnek, de a musicalben megelevenedik az egri nők legendássá vált harca a bástyákon és a tűzkerék, mely utat vágott az ellenség soraiban. Az előadást kisgyermekektől az idősebb korosztályig ajánlják. Az Egri Csillagokban több mint 120 szereplő játszik és az Egri Vitézlő Oskola hagyományőrző vitézei és táncosok.

A darab főbb szerepeit Kelemen Csaba, Nagy Lóránt, Dósa Mátyás, Széles Flóra, Szőke Zoltán, Zám Andrea, Tunyogi Péter, Kósa Zsolt, Halmi Zoltán, Rácz János, Hüse Csaba alakítják.

Részlet Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényéből:

„És most magam esküszöm – harsogta Dobó kigyulladó szemmel, s két ujját a feszületre emelte – esküszöm, hogy a haza érdekében a várat minden erőmmel megvédem, élve el nem hagyom, pogánynak nem adom a magyarok Istene engem úgy segéljen! Erő és fortély meg nem félemlít, meg nem tántorít se pénz, se ígéret! A vár feladására való hajlandóságot sújtsa erős, jogos halálos ítélet. Veletek maradok minden rosszban, nem kérek olyat, amit magam ne tennék! Ha nem így cselekszem, vessen ki a föld, s ne érdemeljem ki a Úr örök kegyelmét!”