Bemutatták a Liliomfit a Madách Színházban

2019 március 26. kedd, 13:43

Szente Vajk rendezésében bemutatták a Szigligeti Ede vígjátéka nyomán született Liliomfi című romantikus zenés komédiát a Madách Színházban. A Liliomfi története először öltözött egy korszerű musical köntösébe, de a kor természetesen a XIX. század, a szereplők pedig a színdarabból és a Makk Károly által készített nagyszerű filmből is ismert figurák.

Nagy Sándor és Jenes Kitti a Liliomfi c. musicalben / fotó: Madách Színház

A szombat esti premier után Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója elárulta, hogy a Szigligeti darabot és a színház előadását is nagyon szereti.

“A Madách Színház egyik fő feladatának tartja új magyar művek bemutatását. ​Időről időre a magyar alkotók a vándorszínészekről, erről a csodálatos, igazán heroikus de embert próbáló korszakról is mesélnek, melyre nekünk, színházi embereknek jó érzés visszagondolni egy pillanatra. A kőszínházak megjelenése előtt a vándorszínészek gyalog vagy szekéren, éjjel-nappal, hóban, fagyban járták az országot, művelték a magyar nyelvet és mesélték fantasztikus történeteiket. A bizonytalanság volt csak biztos az életükben… Mégis, elődeink nagyon is hasonlítottak ránk. A nézők már akkor is a színészek tehetségét csodálták és a Liliomfiban nagyon sokat kapunk ebből a tehetségből és a komédiázó kedvből.” – fogalmazott Szirtes Tamás.

Szente Vajk, a Liliomfi rendezője elárulta, 1849. decemberében, négy hónappal a világosi fegyverletétel után mutatták be Szigligeti Ede színdarabját. “Elhűltem amikor ezt megtudtam, hiszen milyen furcsa, hogy ebben a műben nyoma sincs az élet rossz oldalának, hogy bármi történt volna az országgal pár hónappal ezelőtt – és ez a tény inspirálta a fináléban elhangzó “Lesz napfény a vihar után” kezdetű gondolatunkat is. Jó lenne így gondolkozni ma is. A Liliomfi ősbemutatója óta eltelt 170 év, nagy formátumú színészek öregbítették a magyar színjátszás hírnevét, előttük is tisztelgünk az előadás egyik jelenetében” – mesélte.

Liliomfi a Madách Színházban

A Liliomfi története először öltözött egy korszerű musical köntösébe, de a kor természetesen a XIX. század, a szereplők pedig a színdarabból és a Makk Károly által készített nagyszerű filmből is ismert figurák, Szellemfi, Camilla kisasszony és Kányai fogadós, vándorszínészek, balatoni vendégek, sőt a szerencsétlenül járó ifjabb Schwartz is felbukkan.

A Liliomfi főbb szerepeiben Nagy Sándor, Magyar Attila, Barát Attila, Szerednyey Béla, Jenes Kitti, Kovács Gyopár, Barabás Kiss Zoltán, Serbán Attila és Tóth Angelika lép színpadra, koreográfiáját Túri Lajos jegyzi, a díszletet Rákay Tamás, míg a jelmezeket Kovács Yvette Alida tervezte.

A zenés komédiát Szigligeti Ede műve alapján Szente Vajk írta, a zenéjét pedig Bolba Tamás szerezte.

Vass Kata / Színház.org