A Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban látható minden idők egyik legsikeresebb musicalje

2019 április 03. szerda, 16:16

Április 7-én, vasárnap este 6 órától a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagytermében a nagyváradi Regina Maria Színház vendégelőadásaként tekinthető meg a Hegedűs a háztetőn című nagysikerű musical, Korcsmáros György rendezésében. A darabban közreműködik a kibővített nagyváradi Hakeshet Klezmer Band. Az előadás főszereplője a Liviu Rebreanu Társulat UNITER-díjra jelölt színművésze: Richard Balint.

A Sólem Aléchem Tevje lányai című elbeszélése nyomán készült Hegedűs a háztetőn minden idők egyik legsikeresebb musicalje. A színdarab Tevje tejtermelő életének néhány mozzanatát meséli el, aki a hagyomány iránti tiszteletből – amely mindenható az Anatevka nevű orosz falucska zsidó közösségében – összes erejét latba vetve meg kívánja tartani családja egységét.

Bár Yente, a település kerítője megfelelő partit keres az öt lánygyermeket számláló család három nagyobbika számára, Cejtel, Hódel és Chava saját választását részesíti előnyben és szerelemből megy férjhez egyre jobban eltávolodva így a hagyománytól.

A régi világ feloldódása azt a nagyobb közösséget is érinti, amelyben Tevje és felesége, Golde szegény családja él: a falu zsidó közössége egy cári rendelet alapján kitelepítés célpontjává válik, ezért erőszakkal kilakoltatják őket a szülőfalujukból. Olyan vándorútra kényszerülnek, amely vége beláthatatlan.

Ez a kitelepítés történelmileg hiteles tény, az 1880-as években történt, Nyugat-Oroszországban, és az ott élő zsidó közösségek feldarabolásához, szétmorzsolódásához vezetett. Csodával határos módon azonban a pogromnak egy homlokegyenest ellentétes hatása is volt: a zsidók visszatértek hagyományos értékeikhez.

Az előadást Korcsmáros György rendezte, koreográfusa András Lóránt. A díszletet Vioara Bara, a jelmezeket Amalia Judea tervezte. A musicalben mások mellett Richard Balint, Ioana Dragos Gajdo, Angéla Tankó, Mihaela Gherdan, Adela Lazar, Alina Leonte, Georgia Caprarin szerepel.

Forrás: Marosvásárhelyi Nemzeti Színház