“Az Illés zenéje az én fiatalságom” – Mikó István a Tied a világ!-ról

2019 április 03. szerda, 15:45

Mikó István már szerepelt olyan előadásban, amely egy nagy együttes pályafutása előtt tisztelgett. Ez volt az 1988-ban készült és több mint két évtizedes utat bejárt Mindhalálig Beatles című darab. Most azonban egy másfajta színházi produkcióba került be: a Soproni Petőfi Színházban készül a Tied a világ!, az Illés zenekar húsz legismertebb dalával.

“Annak idején a színészzenekar koncertjein sokszor énekeltem a Little Richard című számot. Akadt eset, hogy az Illés együttes tagjai közül is megjelent valaki egy-egy előadáson. Nekem ez az egyik kedvenc számom tőlük, és persze a Lehetett volna, meg a Ne gondold. Az ő zenéjük az én fiatalságom” – mesélte Mikó István, aki Pista, a szomszéd szerepében lép színpadra a Tied a világ! című zenés társasjátékban a Soproni Petőfi Színházban. A premier április 13-án lesz, a művészeti vezető Feke Pál.

Fotó: Soproni Petőfi Színház

“Több az interaktivitás ebben az előadásban, jobban bevonja a nézőt az egész játékba, mint mi tettük annak idején a Beatles produkcióival. Kacsintottunk ki, létrejött a kapcsolat a közönséggel, ám ebben az esetben ez dinamikusabb, improvizatívabb. Kíváncsian várom a hatást. Úgy, hogy nem csak felnőtt, hanem középiskolás korosztálynak is játszunk. Ezek a mi generációnk dalai, az ifjúságunkat jelentik. Annak idején volt ugye az Illés, Omega, Metró nagy hármas, én az Illés rajongók közé tartoztam. Ők az elsők között jöttek ki saját, magyar szövegű, remekül megírt, tartalmas számokkal. Azokkal álltak színpadra, s a rock mellett az általam nagyon szeretett népzenét is használták a dalaikban. Ez az egyik titkuk, egyediségük a zenei színességükkel együtt” – árulta el Mikó István. A színész ezúttal egy olyan szomszédot játszik a darabban, aki szerethető figura, kicsit kötözködős, de megnyitja a lelkét a fiatalok felé. Sőt, még énekel is velük…

Fotó: Szalay Károly

Tied a világ!

Feke Pál – aki az eredeti produkció rendezőjének és a librettó írójának Szente Vajknak a munkáját művészeti vezetőként állítja a színpadra – elmondta: nagy örömmel érkezett újra Sopronba. A zenés darab gyakorlatilag az öt évvel ezelőtt, a fővárosi Játékszínben született előadás úgynevezett replika verziója soproni szereposztással. A történet szerint gyakorlatilag önmagukat alakítják a szereplők egy fergeteges házibuliban. Feke Pál azt kérte a színészektől, hogy elegánsan, könnyedén vonják be a nézőket ebbe a közös koncert-színházi előadásba, amelynek központjában az Illés zenekar húsz legismertebb dala áll.

A produkció zenei vezetője Károly Kati. A billentyűknél Reviczki Balázs és Harmati Máté ül majd felváltva. Ugyancsak váltja egymást a két gitáros Kékkői Zalán és Sallai Tibor. Csatlakozik a csapathoz ugyancsak gitárosként Polyák András. A basszusgitáros Pethő Gábor lesz.

A világítástervező Madarász “Madár” János. A sound supervisor Mohai György, a hangmérnök Horváth Attila. A díszlet Fekete Péter munkája, a jelmeztervező Szélyes Andrea. Az eredeti produkció koreográfusa Túri Lajos Péter.

Forrás: Soproni Petőfi Színház, Színház.org