Once/Egyszer… – A Madách Színház újabb világsikert mutat be Dolhai Attilával

2019 április 03. szerda, 13:39

A Madách Színházban szeptember 20-án és 21-én mutatják be a nyolc Tony-díjjal jutalmazott Once/Egyszer… című musicalt, Szirtes Tamás rendezésében. A zenés darabban Dolhai Attila, Zöld Csaba, Gubik Petra, Simon Boglárka és Tompos Kátya is főszerepet alakít.

Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója elmondta, már készülnek a színház következő nagy bemutatójára, mely egy 2007-es kultfilm nyomán készült: az ír utcazenész és a cseh lány szerelmének történetéből 2011-ben színpadi változat is született és nagy sikert aratott világszerte. A nyolc Tony-díjjal jutalmazott művet 2019. szeptemberében a Madách Színház is műsorára tűzi.

Fotó: Madách Színház

„A musical követelményrendszere miatt még különlegesebb lesz a produkció, hiszen nem „csupán” énekelnek, táncolnak és játszanak a színészek, a mi szereplőink zenélni is fognak, ők alakítják ugyanis a musical zenekarát, melyre magyar viszonylatban eddig még nem volt példa. A történet közösségi tere egy színház, ahol a zenészek készülődnek, ebből nő, majd csúcsosodik ki a darab, és tér vissza a színház falai közé. A rendkívül hosszú casting nemrég ért véget, a művészek az ország minden sarkából érkeztek és egészen sajátos együttes alakult ki. Híve vagyok annak, hogy a Madách Színház társulata bővüljön, és mi most jelentős számú művésszel bővülünk. A musicalek általában nagy színes mesék, de a nézők egyre inkább nyitnak a hétköznapi történetek iránt is és szívesen látják viszont a saját személyes konfliktusaikat, dilemmáikat. A Once/Egyszer… pont ilyen, az egyszerű emberek története, mely egy nagy találkozásról mesél. A próbák elkezdődtek és egészen szeptemberig tartanak” – fogalmazott Szirtes Tamás.

Fotó: Madách Színház

Dolhai Attila először lép a Madách Színház színpadára, ő lesz a musical egyik főszereplője, “Fiúja”. Elárulta, hogy Szirtes tanár úrral több mint egy évtizede, a Színház- és Filmművészeti Egyetem óta nem dolgozott együtt, ahol Zöld Csaba és Tompos Kátya is osztálytársa volt, így most úgy érzi magát mint egy nagy osztálytalálkozón. „Nagy örömmel jöttem a Madách Színházba játszani, ez az első ilyen ’kirándulásom’ az Operettszínházon túl” – tette hozzá.

Zöld Csaba, aki szintén főszerepet játszik, így mesélt: „Amikor évekkel ezelőtt megkérdezték tőlem, hogy mi a szerepálmom, azt feleltem: Jean Valjean. Az a megtiszteltetés ért, hogy megszavazták nekem a Madách Színházban a bizalmat és eljátszhattam A nyomorultak főszerepét. Ekkor még meg sem született a Once és én sem tudtam hogy vár rám egy még komplexebb feladat”.

Fotó: Madách Színház

Gubik Petra, aki a Lány bőrébe bújik és először szerepel a Madáchban, kiemelte: „Nagy álom valósul most meg, egy fantasztikus csapatnak lehetek a tagja. Magával ragad a történet és az, ahogy a darabban a színészek muzsikálnak is a színpadon. Ez ugyanis nem egyszerű feladat. A castingon éltem a lehetőséggel, és magamat kísértem zongorán. Soha nem gondoltam volna, hogy valaha megtérül az az energia, amit iskolás koromban a zongoraórákba fektettem.”

Simon Boglárka szintén a Lányt formálja meg és elmondta, nagyon várja a próbákat. „Különleges számomra a szerep, mert nem csak színésznőként, hanem zenészként is gondolkoznom kell. Rengeteg új embert ismerünk meg, remélem barátságok is születnek majd” – árulta el.

A Lány szerepében láthatják majd Tompos Kátyát is, aki szerint ez nem egy tipikus zenés darab, egyszerre lesz koncert és színház. „Sokszor kérdezik tőlem, hogy énekesként vagy színészként definiálom -e magamat, de sosem tudok rá válaszolni: azt gondolom ez a darab viszont sok kérdésre választ fog adni.”

Fotó: Madách Színház

A musicalben mások mellett Békefi Viktória, Szemerédi Bernadett, Balog Tímea, Pethő Dorottya, Fehér Adrienn, Sáfár Mónika, Csuha Lajos, Fillár István, Barát Attila, Lőrincz Sándor, Magyar Attila, Sándor Dávid, Borsányi Dániel, Sánta László, Krausz Gergő, Mező Zoltán, Csintalan Márk, Scheich Dávid, Némedi Árpád, Borbély Brigitta, Vincze Katalin is szerepet kapott.

A történet főhőse egy dublini utcazenész srác, aki éppen az álmait készül feladni, amikor egy gyönyörű cseh lány egyszerre mély érdeklődést mutat a szerelmes dalai iránt, és pozitív személyisége új perspektívát ad a zenésznek… Kölcsönös vonzalmukat beárnyékolják a múlt lezáratlan szerelmei, mégis, ez a valószerűtlen kapcsolat mélyebbnek és összetettebbnek bizonyul egy átlagos románcnál.

Fotó: Madách Színház

A Once című musical John Carney 2007-es filmjének színpadi változata. Ahogy a film, úgy a musical zenéjét és szövegét is Glen Hansard és Markéta Irglová írta, és szerepel benne világhírű daluk, a Falling Slowly, amellyel 2008-ban az Oscar-díjat is elnyerték a legjobb eredeti dal kategóriában.

A musical szövegkönyvét Enda Walsh írta. A new york-i bemutató tizenegy Tony-díj jelölést kapott és nyolcat el is nyert, köztük a Legjobb Musical, Legjobb Színész és Legjobb Szövegkönyv kategóriában. 2013-ban elnyerte a Legjobb zenés színházi album Grammy-díját is. A londoni előadást hat kategóriában jelölték Laurence Olivier-díjra, ebből kettőt el is nyert: a legjobb színésznő és a legkiemelkedőbb zene díját.

A díszletet Khell Zsolt, a jelmezeket Rományi Nóra tervezi, a koreográfus Tihanyi Ákos. A darabot Bárány Ferenc és Puller István fordította.

Vass Kata / Színház.org