“Tabutémákat feszegetünk” – Komáromban a Kabaré

2019 április 05. péntek, 10:00

A Komáromi Jókai Színházban április 5-től látható Joe Masteroff, John Kander, Fred Ebb Kabaré című musicalje. A színház internetes műsorában, a Színházi Lábjegyzetben mások mellett a rendező Rusznyák Gábor, valamint Gergye Krisztián koreográfus mesél az előadásról.

Fotó: Komáromi Jókai Színház

A hetvenegyedik Lábjegyzetben Holocsy Krisztina, Bandor Éva, Tóth Károly, és Szabó Viktor színművészek is nyilatkoznak a népszerű zenés produkció kapcsán.

Rusznyák Gábor rendező a videóban kifejti, mi teszi számukra fontossá a művet. Arról is mesél, milyen irányba tereli a darabot és mi a véleménye a zenéjéről. Gergye Krisztián koreográfus úgy véli, eszméletlenül izgalmas lett a musical dramaturgiája. Szerinte a Kabaré megfacsarja az ember lelkét.

A Kabaréról

A darabot először 1966-ban a Brodway színpadán mutatták be, és hatalmas siker lett, 11 Tony díjra jelölték, melyből nyolcat meg is nyert. Az 1972-ben bemutatott, Bob Fosse által rendezett filmváltozat Liza Minelli főszereplésével új stílust teremtett, a drámai musicalt. A filmet 8 Oscar díjjal jutalmazták.

A történet a Weimari köztársaság idején, Berlinben játszódik. A középpontban egy angol kabaré előadó, Sally Bowles, és egy amerikai író, Cliff Bradshaw kapcsolata áll, és a háttérben zajló történelmi események. Kapcsolatuk sem egyszerű, de a helyzetet sok szempontból bonyolítja, hogy a szabadság és szabadosság városa felett gyülekeznek az árnyak, a Harmadik Birodalom árnyai.

Fotó: Komáromi Jókai Színház

“Erősen a képünkbe tolja ezt a világot”

A komáromi színházba látogató közönség élő zenével és táncosokkal megfűszerezett nagyszabású előadást láthat. Tóth Károly, az előadásban a konferanszié szerepét alakító fiatal színész szerint: „A szex és a pénz vezérel mindent és mindenkit. A konferansziét is. A Kabaré erősen a képünkbe tolja ezt a világot. Tartok is egy kicsit a nézői fogadtatásról, mert nem hiszem, hogy az emberek eleget beszélnek a homoszexualitásról, a nem elfogadásról, az egyik ember másik feletti mindenhatóságáról. Mert ilyen tabutémákat feszegetünk.”

Az előadás főbb szerepeiben Tóth Károlyt m.v, Szabó Viktort, Mokos Attilát, Bandor Évát, Fabó Tibort, Holocsy Krisztinát és Holocsy Katalint láthatja a közönség.

További szereplők: Bernáth Tamás, Béhr Márton e.h., Culka Ottó, Majorfalvi Bálint, Nagy László, Olasz István, Pálinkás Andrássy Zsuzsanna, Skronka Tibor

Forrás: Komáromi Jókai Színház