Stephen Sondheim-musical lett a Laurence Olivier-díjak egyik nagy nyertese

2019 április 09. kedd, 11:12

Stephen Sondheim 1970-ben bemutatott Company című musicaljének felújítása négy díjat is elvitt a londoni Royal Albert Hallban vasárnap este megrendezett Laurence Olivier-díjátadón.

A legnagyobb tekintélynek örvendő brit színházi díjak közül a legjobb musicalfelújítás, a legjobb női (Pattie Lupone) és férfi musical-mellékszereplő (Jonathan Bailey), valamint a legjobb díszlet trófeáit szerezte meg a Company. Az estén a The Inheritance és a Come From Away című darab is négy-négy díjban részesült.

Pattie Lupone és Rosalie Craig a Company-ban / Fotó: Tristram Kenton

A New York-i meleg férfiak életéről szóló The Inheritance lett a legjobb új dráma. A hétórás előadásért, amelyet két részben játszottak a West Enden, Stephen Daldry elnyerte a legjobb rendezőnek járó díjat, Kyle Soller pedig a legjobb színésznek járó elismerést.

A Come from Away a legjobb új musical, a legjobb színházi koreográfus, a legjobb hangtervezés és a legjobb zene díját is megkapta. A zenés mű a kevesebb mint 12 ezer lakosú kanadai Gander városának lakóiról szól, akik egy emberként segítettek, amikor a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadás idején 38 utasszállító és négy katonai repülőgép – fedélzetén több mint 6600 emberrel – a város repülőterén kényszerült leszállni.

Kobna Holdbrook-Smith Tina Turnerrel

A legjobb musicalszínésznő Shanon D. Clarke lett (Caroline or Change), a legjobb musicalszínésznek járó díjat pedig Kobna Holdbrook-Smith (Tina: The Musical) vihette haza. A legjobb felújított drámának járó elismerést a Summer and Smoke című előadásának ítélték oda. A darabban játszó Patsy Ferran pedig megkapta a legjobb színésznő díját. A legjobb mellékszereplő Chris Walley lett (The Lieutenant of Inishmore), a legjobb női mellékszereplő díját pedig Monica Dolan (All about Eve) kapta.

A legjobb családi darab díját az A Monster Calls című előadás nyerte el. A legjobb új operaelőadás a Királyi Operaház Katya Kabarova című produkciója lett, a London Coliseum Porgy és Bess előadása pedig a legjobb operatársulatnak járó díjat érdemelte ki.

Forrás: BBC, MTI