Zenés színpadi vígjáték készült a Mézga család kalandjaiból

2019 április 12. péntek, 10:46

A darabot A Mézga család címmel április 15-én mutatják be a MOM Kulturális Központban Szűcs Gábor rendezésében.

 

A többes szereposztásban Maszlay István és Tűzkő Sándor alakítja majd a kibírhatatlan Máris szomszédot, Magyar Attila és Bodrogi Attila lesz a családfő Mézga Géza, míg a feleséget, Paulát Balázs Andrea és Kokas Piroska formálja meg.

A Mézga családról szóló, egyik legnépszerűbb magyar rajzfilmsorozaton generációk nőttek fel. A sorozat nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is népszerű, több európai országban is nagy sikerrel vetítették. A Mézga család című zenés színpadi vígjátékban az eredeti mű alapján elevenednek meg a karakterek. A darabot Szűcs Gábor rendezte Deák Lőrincz Andrea író és Mészáros László zeneszerző közreműködésével.

A rendező az M1-en elmondta: a Mézga család része a kollektív tudatunknak, több generáció nőtt fel rajta, a sorozat ismétléseit nagy sikerrel vetítik a mai napig a televízióban. Szerinte a magyar vígjátéki tradícióknak a legkiválóbb karakterei a Mézga család tagjai: Mézga Géza, Paula, Máris szomszéd, Kriszta és Aladár, valamint a két élőlény. Mint elmondta, színpadért “kiáltottak” ennek a családnak a karakterei.

A Mézga Gézát alakító Magyar Attila színész hangsúlyozta: a színdarab nem egy epizódot mutat be, inkább a rajzfilmsorozat családmodelljét vették alapul és új történetet találtak ki, amely az 1990-es években játszódik. Kiemelte, hogy a vígjáték a mai kamaszoknak is szórakozást nyújt, ők is magukra ismerhetnek a történetben. A felnőttek és a gyerekek egyaránt megtalálják benne azt, amit szeretnek – tette hozzá a színész.

A darabból kiderül például, hogy Mézga Géza hogyan dolgozza fel a kapuzárási pánikot, Paula valóban félrelép-e, Kriszta összejön-e újra a gót rockzenésszel, de Máris szomszéd sötét titkaira is fény derül. Mindeközben Aladár felfedezi MZ/X-et, de megalakul a családi maffia is.

Szereplők:
Mézga Géza – Magyar Attila / Bodrogi Attila
Paula – Balázs Andrea / Kokas Piroska
Kriszta- Andrádi Zsanett
Aladár: Náray-Kovács Zsombor / Maszlag Bálint
Máris szomszéd:  Maszlay István / Tűzkő Sándor
Tivadar: Tűzkő Sándor / Torres Dániel
Maffia: Katona Klaudia
Blöki: Mező Zoltán
Icuka: Deák-Lőrincz Andrea /Vajai Flóra

Zeneszerző: Mészáros László. Főcímdal: Deák Tamás. Író: Deák-Lőrincz Andrea. Dramaturg: Romhányi Ágnes. Jelmeztervező: Veréb Dia. Díszlettervező: Libor Katalin. Rendezőasszisztens: Borbás Erika. Rendező: Szűcs Gábor.

Forrás: MTI