“Nekem az Illés zenekar duplán különleges” – Feke Pál válaszolt

2019 április 13. szombat, 10:05

Feke Pál művészeti vezetőként Szente Vajk rendezését állítja színpadra a Soproni Petőfi Színházban. A Tied világ! premierjét április 13-án tartják. A színész többek között arról is mesélt, hogy ez az előadás tisztelet az Illés pályafutása, életműve előtt és egyben egy fergeteges házibuli a közönséggel.


“Nekem az Illés zenekar duplán különleges és párhuzamos pont az életemben. Rocktörténelmünk részesei ők. A műfaj két nagy szerzőjével, ikonjával, Szörényi Leventével és Bródy Jánossal először az István, a királyon keresztül kerültem kapcsolatba, s ezek után ismertem igazán az Illés dalait. Ez az előadás tisztelet a pályafutásuk, életművük előtt és egy fergeteges házibuli a közönséggel” – mondta Feke Pál, aki művészeti vezetőként Szente Vajk rendezését állítja színpadra Sopronban.

Az úgynevezett replika változat azonban azért lesz más, mint a budapesti, mert a soproni társulat tagjainak egyénisége, személyisége, színészi játéka új művészi utakat hívott elő az alkotókból, s ez érződik majd az egész előadáson – fogalmazott.

Feke Pál elmesélte: egész pályafutását meghatározta az István, a király. Otthon állandóan hallgatta a legendás rockoperát. Akkor még nem is álmodott arról, hogy egyszer majd játszik ebben a műben. Sőt, megnyeri A Társulat tehetségkutatót és később a Királydombon ő állhat Koppányként az ősbemutató szereplői között.

“Előbb találkoztam Levente és János nagyobb lélegzetű műveivel, mint az Illés zenekar dalaival. Már 2000-ben szerepeltem Szörényi Levente Atilla-Isten kardja rockoperájában, utána különböző rendezésekben játszottam az István, a királyban. Az Illés dalait folyamatosan szerettem meg, épültek be az életembe, önálló koncertjeimbe. Nagyon örülök annak, hogy a budapesti Beatünnepen felléphettem, amely a zenekar előtt tisztelgett. Akárcsak a mostani soproni előadás. Imádjuk, szeretjük ezt a zenés társasjátékot, remek hangulatban zajlanak a próbák. Bízunk abban, minden generációhoz tudunk szólni. Azokhoz, akik ezeken a számokon nőttek fel, az ő ifjúságukat idézik a dalok és a mai fiatalokhoz is. Lehet, ők még nem ismerik ezeket a slágereket, ám az interaktivitásra épülő kis történet, amely egy lakásavató buliról szól, remélhetőleg megmozdítja a lelküket” – árulta el.

Fotó: Szalay Károly

 

A Tied a világ! c. zenés társasjátékban Feke Pál, Vastag Tamás, Mikó István, Demeter Helga, Savanyu Gergely, Papp Attila és Marosszéki Tamás látható. A produkció zenei vezetője Károly Kati. A billentyűknél Reviczki Balázs és Harmati Máté ül majd felváltva. Ugyancsak váltja egymást a két gitáros Kékkői Zalán és Sallai Tibor. Csatlakozik a csapathoz ugyancsak gitárosként Polyák András. A basszusgitáros Pethő Gábor lesz.

Fotó: Szalay Károly

A világítástervező Madarász “Madár” János. A sound supervisor Mohai György, a hangmérnök Horváth Attila. A díszlet Fekete Péter munkája, a jelmeztervező Szélyes Andrea. Az eredeti produkció koreográfusa Túri Lajos Péter.

Az előadás a Zikkurat Színpadi Ügynökség és Rosta Mária producer, valamint a Melody Kft. engedélyével a Soproni Petőfi Színház és a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház koprodukciójában jön létre.

Forrás: Soproni Petőfi Színház, Színház.org