Moravetz Levente rendezésében érkezik az Egri csillagok musical az Arénába

2019 április 21. vasárnap, 15:16

A Gárdonyi Géza halhatatlan regénye nyomán készült Egri csillagok musical 22 éve járja diadalútját itthon és határainkon túl. Május 26-án a Budapest Arénában is bemutatják Béres Attila és Várkonyi Mátyás zenés darabját.

 

Az alkotók ajánlója:

Eddig 50 helyszínen láthatták az egyedülálló látványvilágú előadást, több mint kétszázezer néző előtt. Csíksomlyón százezres tömeg gyűlt össze, az Egri Vár történelmi falai között pedig évről évre minden előadáson állva ünnepel a közönség.

A musical a hűséges szerelmesekről, a bosszúszomjas bégről, a hitvány árulóról, a kitartásról, a hősi önfeláldozásról, és a világraszóló győzelemről szól. Az alkotók színpompás és látványos csatajeleneteket ígérnek, de a musicalben megelevenedik az egri nők legendássá vált harca a bástyákon és a tűzkerék, mely utat vágott az ellenség soraiban. Az előadást kisgyermekektől az idősebb korosztályig ajánlják. Az Egri Csillagokban több mint 120 szereplő játszik és közreműködnek az Egri Vitézlő Oskola hagyományőrző vitézei, valamint táncosok.

A darab főbb szerepeit Kelemen Csaba, Nagy Lóránt, Dósa Mátyás, Széles Flóra, Szőke Zoltán, Zám Andrea, Tunyogi Péter, Kósa Zsolt, Halmi Zoltán, Rácz János, Hüse Csaba, Egyházi Géza alakítják.

Ajánló egy legendás történet és musical elé:

A történet szerint 1552-ben Szolimán szultán seregei megtámadták Eger várát. Néhány napot jósoltak a bevételére. Dobó István vezetésével kétezer védő nézett farkasszemet a hetvenezres török sereggel, végül a hosszas, sokszor kilátástalannak látszó küzdelem után, harmincnyolc nap elteltével az ostromlók megfutamodtak. A magyarok megvalósították a lehetetlent, legyűrték a fenevadat.

Dobó István, az egri vár kapitánya megtartotta esküjét. Kevéssé ismert azonban, hogy 1569-ben Dobó Istvánt Miksa császár parancsára felségárulás gyanújával letartóztatták. Bizonyítékot nem találtak ellene, mégis, nagybetegen is börtönben tartották, és szabadulásának feltételeként hűségnyilatkozat aláírását szabták. Dobó erre sokáig nem volt hajlandó, joggal gondolta: egész élete szolgált hűségnyilatkozatul. E történelmi tény nyomán íródott a musical keretjátéka: a rab Dobó, s az őt meglátogató Bornemissza Gergely visszaemlékezik élete fordulópontjaira, és a magyar történelem egyik legemlékezetesebb diadalára…