Így indultak a Once/Egyszer… musical próbái a Madách Színházban

2019 május 02. csütörtök, 9:05

Glen Hansard és Markéta Irglová musicaljét szeptember 20-tól tűzi műsorára a Madách Színház, Dolhai Attila, Zöld Csaba, Gubik Petra, Tompos Kátya és Simon Boglárka főszereplésével. A zenés darab előkészületei másfél éve kezdődtek és már a castingon is fontos szempont volt a hangszeres tudás. Olvasópróbán jártunk.

“A mai olvasópróbát hosszú korrepetíció, zenekari munka, a koreográfia elsajátítása előzte meg.” – emelte ki Szirtes Tamás, a musical rendezője.

“Nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a Madách Színház társulata bővüljön, mert egy színház mindig gazdagodik, ha új művészek érkeznek, és mi most jelentős számú művésszel bővültünk. A darab sajátossága, hogy a színészek az előadóművészet számos ágát érintik, énekelnek, táncolnak és egyben a produkció zenekarát is alkotják. Hosszú castingon vagyunk túl, fontos szempont volt a válogatáson a hangszeres tudás.” – tette hozzá.

Fotó: Jardek Szabina

 “Filmből zenés színdarabot létrehozni nagy divat manapság, láttunk már erre számtalan példát. A Once a 2007-ben készült, azonos című angol film színpadi változata és bemutatójakor felforgatta a nézők eddigi musical élményeit. A produkció olyan világról beszél, amiről nem szokás. Egyszerű emberekről, utcazenészekről szól a történet, a társadalom egy olyan szeletéről mesél, mely eddig nem tartozott a musicalirodalom érdeklődési körébe. A Once azonban díjesőt hozott, 8 Tony-díjat, Grammy-, és Oscar-díjat nyert, és a legfontosabb színházi elismerést, az Olivier-díjat is megkapta az előadás. Évekig játszották a West Enden. Én is ott láttam és azonnal megfogott az egyszerűsége mélyén rejlő mondanivaló. Ez a darab másképp szól a szerelemről, mint azt megszokhattuk. A musicalek ugyanis általában nagy színes mesék, melyek a problémák ellenére jól végződnek. Az élet azonban tele van konfliktussal, félmegoldásokkal és a darab is meg szeretne ragadni valamit az emberi természet ellentmondásaiból, különlegességéből. Egyszeri, nagy szerelemről szól, ami nem biztos, hogy beteljesül – ez az életben is így van, a nagy kapcsolatok nem feltétlenül a társadalomban elfogadott normák mentén alakulnak. A Once sokat beszél a felelősségvállalásról, arról, amit a körülöttünk lévő emberek iránt érzünk, a döntések fontosságáról, miközben érdekes, izgalmas történet bontakozik ki a szemünk előtt a zene közegében.” – mesélte a rendező.

A Once muzsikája ír népzenéből táplálkozik, szerzője a világszerte ünnepelt énekes Glen Hansard, aki saját történetét írta meg. A műben egy cseh lány és egy ír férfi különleges kapcsolatát láthatjuk, akik olyasmit adnak egymásnak, mely mindkettőjük életét meghatározza.

Az olvasópróbán kiderült, az eredeti Broadway előadásban a szereplők élőben zenélnek a színpadon, de valójában ez a lehetőség nyitott volt A Madách Színház számára, nem volt kötelező eleme az előadásnak, mégis éltek vele.

„Azt gondoltam, hogy ez olyan sajátos és megismételhetetlen lehetőség a színház számára, hogy nem hagyhatjuk ki: összehozza a kollégákat, élményt nyújt a nézőknek és a színházi rutint felrúgva a zenét piedesztálra emeli, a kommunikáció megteremtésének nagy lehetőségét rejti magában.” – fűzte hozzá Szirtes Tamás, aki arra is rávilágított, hogy a Once eredeti bemutatóját egy fix térbe, egy kocsmába helyezték.

Fotó: Jardek Szabina

„Mi is olyan helyszínt kerestünk, ahol a zenekar jelenléte természetes és szerves. A musical így egy színházban születik és végződik, miközben elmesél egy történetet. A díszlet is ehhez az elképzeléshez alkalmazkodik, igaz és hiteles atmoszférát teremtő lead-fényekkel dolgozunk, ki is használjuk a mobilitását, változatosságát, illúziókeltő világát. Munkánkat a Budapesti Cseh Centrum vezetője nyelvi coachként segíti, mivel sok szöveg csehül hangzik majd el.” – emlékeztetett a rendező.

A történet főhőse egy dublini utcazenész srác, aki éppen az álmait készül feladni, amikor egy gyönyörű cseh lány egyszerre mély érdeklődést mutat a szerelmes dalai iránt, és pozitív személyisége új perspektívát ad a zenésznek… Kölcsönös vonzalmukat beárnyékolják a múlt lezáratlan szerelmei, mégis, ez a valószerűtlen kapcsolat mélyebbnek és összetettebbnek bizonyul egy átlagos románcnál.

Fotó: Jardek Szabina

A musical szövegkönyvét Enda Walsh írta.

A díszletet Khell Zsolt, a jelmezeket Rományi Nóra tervezi, a koreográfus Tihanyi Ákos. A darabot Bárány Ferenc és Puller István fordította.

Dolhai Attila, Zöld Csaba, Gubik Petra, Tompos Kátya és Simon Boglárka mellett a főbb szerepeket Békefi Viktória, Szemerédi Bernadett, Balog Tímea, Pethő Dorottya, Fehér Adrienn, Sáfár Mónika, Csuha Lajos, Fillár István, Barát Attila, Lőrincz Sándor, Magyar Attila, Sándor Dávid, Borsányi Dániel, Sánta László, Krausz Gergő, Mező Zoltán, Csintalan Márk, Scheich Dávid, Némedi Árpád, Borbély Brigitta, Vincze Katalin alakítja.

Vass Kata / Színház.org