Cabaret – Kultikus musicallel nyitja a jövő évadot a tatabányai színház

2019 május 09. csütörtök, 15:37

John Kander és Fred Ebb musical-klasszikusát Béres Attila rendezésében és Bodor Johanna koreográfiájával mutatja be a Jászai Mari Színház.

Béres Attila elárulta, szerinte a Cabaret története örök, csodálatos zenéje korszakos és minden idők egyik legjobb zenés filmje készült a színdarabból. “Először dolgozom Tatabányán, és ez már önmagában is kihívás. Kicsit olyan ez mint az első szerelem, az ember nagyon meg akar felelni és örülnék ha a társulatnak és nekem is jó lenne. Szeretnék egy profi musicalt színpadra állítani” – mondta a rendező.

Bodor Johanna, Béres Attila / fotó: Prokl Violetta

A Cabaret először a Broadwayn debütált 1966-ban, ahol óriási sikert aratott, 11 Tony-díjra jelölték, melyből nyolcat díjra is váltott. 1972-ben készült el a nyolc Oscar-díjas, ma már legendás filmváltozat Liza Minellivel és Michael Yorkkal a főszerepben. A Broadway-musical adaptációja nem csak óriási kassza- és közönségsiker lett, hanem új stílust is teremtett, a drámai musicalt, ami véget vetett a korábbi, csupán szórakoztatásra szánt musical korszakának. Fosse a varieté-énekesnő és egy angoltanár bonyolult szerelmi történetét történelmi keretbe helyezi.

Olvasópróba / fotó: Prokl Violetta

“A filmet Bob Fosse rendezte és koreografálta. Fosse számomra a mai napig példakép, akitől folyamatosan lehet tanulni. Ez a negyedik alkalom, hogy a Cabaret-val foglalkozom, de még soha nem volt egyforma, mert a darab annyira izgalmas és összetett, hogy mozgásban is sokféleképpen megfogalmazható a világa” – mondta Bodor Johanna koreográfus.

A tatabányai előadásban Sally Bowles szerepében Szakács Hajnalkát láthatja a közönség, a Konferansziét Mikola Gergő, Clifford Bradshawt Figeczky Bence, Schneider kisasszonyt Murányi Tünde, Schultz urat pedig Széles Tamás alakítja majd. A musicalt Béres Attila rendezi, a koreográfiát Bodor Johanna jegyzi.

Forrás: Tatabányai TV, Színház.org