50. előadásához érkezett a Menopauza a Játékszínben

2019 június 03. hétfő, 12:10

Hivatalosan csak június 5-én ünnepel kerek jubileumot Tallós Rita rendezése, ám Hernádi Judit, Szulák Andrea, Náray Erika és Tóth Enikő a musical „anyaszínházában”, a Játékszínben már múlt héten “kirúgták a ház oldalát”.

Az októberi bemutató óta a Játékszín egyik legkedveltebb előadására, a Menopauzára jegyet kapni szinte lehetetlen. Az elsősorban a nők kedvenc színdarabja (igaz, férfiaknak úgyanúgy ajánlott) már 50 alkalommal szerepelt a teátrum repertoárján.

Fotó: Juhász G. Tamás

A történet, mely a new york-i Bloomingdale’s áruházban játszódik, pillanatok alatt meghódította a nézők szívét. A darab arról (is) szól, amiről nem szeretünk beszélni. Vajon mi köt össze négy nőt: egy üzletasszonyt, a celebet, egy bio-vega korosodó hippit, és egy háziasszonyt? Nos, a klimax.. Mindenkivel megeshet – mármint ha nő, és elmúlt annyi…

Ebben az előadásban azonban a szereplők megdöntik a tabukat, az ismerős sorsok, a világhírű slágerek, az ellenállhatatlan humor teszi még színesebbé a produkciót. A színpadon négy díva, négy csodálatos nő.

„Az az igazság, hogy már a próbák során kiderült, mi nagyon jól működünk együtt” – jegyezte meg Tallós Rita rendező az előadásról.

Hernádi Judit, aki egy üzletasszonyt alakít, elmondta: „Szerintem ez egy furcsa és érdekes előadás, nem lehet besorolni sehova. Annak dacára, hogy 27 világsláger szerepel benne, mégsem egy klasszikus musical. Inkább revünek hívnám. Nagyon humoros és egyben szívhez szóló szövegek születtek a darabhoz.” A 27 sláger magyar szövegét Bach Szilvia és Lombos Márton írták.

Náray Erika a Színház.org-nak korábban úgy fogalmazott: “ (…) a férfiak is jól szórakoznak a mi butaságainkon, a problémáinkon, ez nem egy kizárólag nőknek szóló előadás, bár biztos vagyok benne, hogy mégis ők lesznek többen a nézőtéren, de az esetek nagy százalékában, témától függetlenül így van ez a színházakban.”

Fotó: Juhász G. Tamás

Azt is elmondta, hogy szerinte teljesen természetes, hogy beszélünk a klimaxról. “Csodálkoztam is azon, hogy mindenkinek a tabutéma jutott eszébe a darabról. (…) azt érzem, hogy mégis csak ez a világ rendje és úgy vélem rengetegen kiegyeznének azzal, ha ez lenne a legnagyobb bajuk. Boldogan klimaxolna az, akinek sokkal súlyosabb egészségügyi problémája van, és azt hiszem borzasztóan szerencsés vagyok, hogy azon rágódhatom, miért nem ugyanolyan a komfortérzetem mint 20-30 évvel ezelőtt. Ez klasszikusan olyan probléma, amivel azért meg lehet küzdeni.”

Az előadás zenei vezetője Gulyás Levente, jelmeztervezője Papp Janó, a díszletet Kovács Yvette Alida jegyzi. A koreográfus-rendező Tallós Rita. A Menopauza nyáron turnéra indul, többek között Veresegyházon és Siófokon is láthatják.

Fotó: Juhász G. Tamás

Menopauza és a világsiker

A bemutató óta világszerte közel 11 millió néző látta a darabot, több, mint 350 városban. 9 évig volt a Las Vegas-i Luxor Hotel & Casino rezidens előadása, s ezzel Las Vegas történetében a leghosszabban játszott produkció volt Jeanie Linders musicalje; 2016-ban elnyerték vele az Entertainers of the Year elismerést is.

A Menopauza bejárta többek közt Ausztrália, Kanada, Írország, Izrael, Olaszország, Malajzia, Mexikó, Új-Zéland, Anglia, Dél-Afrika és Dél-Korea színpadait. Hogy mennyire tarthat számot közérdeklődésre a téma, arra egyszerű adatok adnak választ: a világon naponta hatezer nő lép be a menopauza időszakába, ami csak az Egyesült Államokban hetvenmillió nőt érint.

Forrás: Színház.org, Játékszín, ATV