A Mária evangéliuma című művet mutatják be Csíksomlyón és Déván

2019 június 03. hétfő, 17:10

A Mária evangéliuma című mű oratórikus változatát mutatják be június 9-én Csíksomlyón, 10-én pedig Déván.

Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi Mária evangéliuma című rockoperáját 1991-ben mutatták be a Kerényi Imre által igazgatott Madách Színházban, a darab azóta csaknem ezer előadást ért meg.

Most egy új, erdélyi és partiumi előadássorozattal indult útnak a darab, ennek célja – a zene és a hit erejének bemutatása mellett – a jótékonysági adománygyűjtés a Böjte Csaba ferences szerzetes nevével fémjelzett Dévai Szent Ferenc Alapítvány által gondozott gyermekek javára.

fotó: Facebook

A művet tizenegy éve oratóriumi átiratban játsszák, a nézők igényeihez igazítva. Az így átalakított előadás alkalmassá vált templomokban való bemutatásra is.

A Mária szerepét alakító Sáfár Mónika Jászai Mari-díjas színművész elmondta: Magyarországon már régóta ezt a változatot játsszák, a határon túl pedig e turné alkalmával mutatják be először a produkciót.
Mint mondta, a színházi előadás egyes részeit, táncbetéteit kivették a darabból és egy 1 óra 20 perces műsort mutatnak be egy részben, a mű esszenciáját adva a nézőknek.

Az előadássorozat a Csíksomlyói Passió című előadással elkezdett misszió folytatásának tekinthető. Petneházy Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma magyar-magyar kulturális kapcsolatokért felelős miniszteri biztosa arról beszélt, hogy az előadássorozat létrejötte összefogás eredménye, mindenki a kezdeményezés mellé állt. Az előadássorozat fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége – mondta.

Tájékoztatása szerint első alkalommal áprilisban Szatmárnémetiben, majd májusban Nagyváradon és Temesváron játszották a produkciót, amelyet pünkösdvasárnap Csíksomlyón, pünkösdhétfőn pedig Déván láthat a közönség. Mint fogalmazott, az előadássorozat alkalmával a nemzeti összetartozás nem szóban, hanem gyakorlatban valósul meg.

A mű zenéjét Tolcsvay László szerezte, a darabot Müller Péter, a verseket Müller Péter Sziámi írta. A történet János apostol emlékezetében játszódik, amint egy ókeresztény gyülekezetnek mesélve felidézi mire gondolhatott, mit érezhetett Mária. Így bontakozik ki a szenvedéstörténet. A programsorozat az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, Petneházy Attila miniszteri biztos koordinálásával valósul meg.

Forrás: MTI