Megkezdődtek a Titanic musical próbái

2019 június 25. kedd, 13:36

Megkezdődtek a Titanic musical próbái Somogyi Szilárd rendező vezetésével. A Broadwayn is sikert aratott musical a Szegedi Szabadtéri Játékokon augusztus 9-én debütál, olyan verzióban, melyet még sehol a világon nem láthattak a nézők. A főbb szerepeket Veréb Tamás, Vágó Zsuzsi, György-Rózsa Sándor, Szolnoki Tibor, Détár Enikő, Sándor Péter és Kerényi Miklós Máté alakítja.

A Szegedi Szabadtéri Játékok idei musical-ősbemutatójának rendezője, Somogyi Szilárd számos részletet elárult a produkcióról. “A Titanic musicalt ugyanabban az évben mutatták be, mint a filmet. Azonban sok köztük a különbség: Vágó Zsuzsi és Veréb Tamás karakterei és a köztük szövődő szerelem is egészen más, mint amit korábban ismertünk” – avatott be.

Fotó: Dusha Béla

A Dóm térre készülő hazai ősbemutató számos érdekességet tartogat.
“Cselényi Nóra jelmeztervezővel nemes anyagokat használva, egy kicsit modernizált vonalvezetéssel igyekeztünk visszaadni a korhangulatot” – mondta el Somogyi Szilárd. “A jelmezek közül a szürrealitást egyedül a Végzet táncosai képviselik: ők sodorják a Titanicot a végzete felé, és élet-halál kérdésekben döntenek, a Sors istennőit idézve.”

Fotó: Dusha Béla

A koreográfiákért Barta Viktória felel, a legendás hajót pedig Khell Csörsz varázsolja a színpadra. A díszlettervezőt és a rendezőt nemcsak az ikonikus részletek, mint például a hajóorr, a tat, a pazar lépcsősor és a parancsnoki híd inspirálta.

“A tengerfenéken heverő roncsokról készült felvételek is nagy hatást gyakoroltak ránk” – hangsúlyozta a rendező. “A felidézésük azt az érzetet kelti, mintha már az út elején kódolva lenne a Titanic végzete, mi pedig csak visszagombolyítottuk volna a sors fonalát.”

Fotó: Dusha Béla

A musical zenéjében is érezhető ez a feszültség, de számos komikus jelenetet is kap a közönség: ezeknek nagy részét a fiatal szerelmesek évődései mellett egy komikus házaspár, Détár Enikő és Kiss Zoltán civódásai adják. A hajó „ügyeletes mókamesterét” pedig Kerényi Miklós Máté alakítja.

Hangsúlyos a musicalben sok olyan mozzanat is, mely a hajó és utasainak sorsát megpecsételi: a tulajdonos, Szolnoki Tibor és a tervező, György-Rózsa Sándor karakterei között kibontakozó ellentét, vagy a kapitány, Ottlik Ádám döntései. Olyan, mintha egyedül Sándor Péter, vagyis Barrett, a fűtő nem látná egyedül elsüllyeszthetetlennek az óceánjárót.

Fotó: Dusha Béla

A nagyszabású produkciót összesen hat estén láthatja a közönség a Dóm téren: augusztus 9-én, 10-én, 11-én, 16-án, 17-én és 18-án.