“Olyan, mintha több energiám lenne” – Interjú Simon Boglárkával

2019 június 27. csütörtök, 7:00

Szeptember 20-21-22-én mutatják be a nyolc Tony-díjjal jutalmazott Once/Egyszer… című musicalt, Szirtes Tamás rendezésében. A Madách Színházban már hónapok óta zajló próbákról Simon Boglárkával, a zenés darab egyik főszereplőjével beszélgettünk, aki arról is mesélt, milyen érzés kisfia születése után visszatérni a színpadra, és hogy mitől lesz különleges a produkció.

– Az első nagyszínpados bemutatódra készülsz, mióta megszületett a gyermeked. Hogy érzed magad a próbákon?

– Nyilván az életem minden pillanatát meg kell terveznem előre, de valójában csupán a logisztika okoz némi ‘problémát’. Engem ugyanis nem érdekel, ha éjszaka nem alszom, ha sok a munka, a szervezés sem fáraszt, mert most ő az első. Persze akadnak nehezebb pillanatok, hiszen nem Budapesten élünk a családommal. A próbák idején bébiszitter segít nekem, de ha hazaérek, a kisfiam kipihenve vár engem és onnantól együtt töltünk minden percet. 180 km-re lakunk Budapesttől, éjszakánként, az alvásidejében utazunk haza hétvégére, de az igazság az, hogy ő is imádja ezt az egészet, engem pedig boldoggá tesz, ha látom rajta a kiegyensúlyozottságot, az örömöt.

Once/Egyszer… / próbafotó: Madách Színház

– Könnyen belesimultál az új helyzetbe?  A munka-család egyensúlyába?

– Olyan, mintha több energiám lenne. Óriási dolognak tartom, hogy egy olyan férfi van az életemben, aki elfogad úgy, ahogy vagyok. Nagyon nagy érték, sokat segít nekem, úgy vár otthon minket, hogy nem sok dolgom akad. Mióta megszületett a fiam, ez az első próbaidőszakom, de pár előadásban már visszavettem a szerepeimet. A Billy Elliotban léptem színre először és mivel a barátaim is játszanak az előadásban, arra a kis időre, amíg a színpadon álltam, vigyáztak rá.

– A felelősségről eszembe jutott, hogy a Once/Egyszer is sokat beszél a felelősségvállalásról, arról, amit a körülöttünk lévő emberek iránt érzünk, a döntések fontosságáról. Nehéz darab lesz.

– Nagyon sok munkánk van benne, ám nem érezzük megterhelőnek, mert plusz töltetet és energiát ad, hogy saját magunkat kísérjük hangszereken és ha a próbák jó hangulatban telnek, ha ilyen jó érzéssel megyünk be dolgozni, akkor minden olajozottan működik. A dalokat már tudjuk, az olvasópróbát ugyanis megelőzte már a másfél hónapos zenekari próba. Különleges előadás lesz, nem volt még itthon ilyen típusú zenés darab. Látni fogják a nézők is, hogy a mi zenekarunk mennyire passzol a történethez, igazából így tökéletes. Nagy ajándéknak tartom, hogy részt vehetünk benne. Érdekes és egyben pozitív meglepetések születtek már a castingon is és mindenkiről úgy érzem, hogy telitalálat a szerepében.

Once/Egyszer… / próbafotó: Madách Színház

– Azt mesélted még az olvasópróbán: “rengeteg új embert ismerünk meg, remélem barátságok is születnek majd” – így történt, összeért már a csapat?

– Nagyon. Rock’n’roll az egész, így tudnám leginkább megfogalmazni. Ráadásul a zenével könnyebben lehet kommunikálni. Tehetséges, jó színészek, zenészek és jó emberek jöttek össze.

– Szirtes Tamás is kiemelte, az érdekes, izgalmas történet a zene közegében bontakozik ki a szemünk előtt.

– Az alapokkal már kész vagyunk. Nem feltétlenül musical, inkább azt mondanám, hogy zenés dráma készül, fajsúlyos jelenetekkel. Fontos dialógusok hangzanak el a darabban, és a komoly történet fényét emeli, hogy mi zenélünk a színpadon. A Once különbözik a klasszikus, vidám musicalektől, a zenéje is az ír népzenéből merít leginkább.

Once/Egyszer… / próbafotó: Madách Színház

És nagyon erős. Szereted a történetét a hozzánk közel álló, hétköznapi emberekkel a fókuszban? A fiatal cseh lány karakterét, akit alakítasz?

– Ennek a lánynak nincs egyszerű élete, a férjével való viszonya ismeretlen, de nem feltétlenül derül ki, hogy mi a problémájuk. Van egy gyermeke és ebben az életszakaszban ismeri meg a lelkét megmozgató ír fiút. Szívbemarkoló a története, miközben az ember magára ismerhet, mert mindez bármelyikünkkel előfordulhat. Ez a két ember a találkozásukkal ad egymásnak valamit. Klassz és egyébként nehéz szerep, aminek nagyon örülök. A lány komoly jellemfejlődésen megy keresztül, anyaként a mondataim ráadásul teljesen más megvilágításba kerülnek.

– Miben segíti a társulatot a cseh anyanyelvű coach?

– Írországban játszódik a musical, mi pedig cseh akcentussal beszélünk a darabban – ez azért nehéz, mert az angolban több a lehetőség az akcentusra, viszont magyarul egy hajszálon múlik, hogy egy palóc lányt játszom vagy valós cseh akcentussal beszélek. A cseh nyelvi coach sok mindent elmond nekünk magyarul és így halljuk, hogyan kell korrekten kiejteni a szavakat.

Once/Egyszer… / próbafotó: Madách Színház

A próbák lassan a végéhez közelednek, hogy telik a nyarad, mire készülsz?

– Nagyon sokat szeretnék pihenni a családommal. Gála fellépéseket vállaltam, de fontos, hogy feltöltődhessek az utolsó nagy hajrá, a bemutatót megelőző egy hónapos próbaidőszak előtt.

Vass Kata / Színház.org