Marton László: “A tanítványaim egy pillanatra sem engedték el a kezemet”

2019 június 29. szombat, 11:23

Tévéfelvétel készült a Vígszínház 2016 őszén bemutatott és azóta is folyamatosan telt ház előtt futó előadásáról, a Molnár Ferenc regénye nyomán készült A Pál utcai fiúkról. Marton László rendező hosszabb kihagyás után, a felvétel kedvéért vette újra kezébe a produkciót.

Az Új Szó cikkéből:

„Mivel jó ideje nem vagyok kapcsolatban a Vígszínházzal, az előadáson sem tudom úgy rajta tartani a szememet, ahogy szoktam. Pár héttel ezelőtt azonban újra megnéztem, és voltak is vele művészi gondjaim, de nem tettem szóvá, senkivel nem beszéltem a társulat tagjai közül. Röviddel ezután a színház igazgatóságáról kaptam egy váratlan, meglepő hívást. A gazdasági igazgató jelentkezett telefonon, és arra kért, legyek a készülő tévéfelvételnek művészi értelemben a felelőse, hiszen én vagyok az előadás rendezője. Erre a kérésre muszáj volt igent mondanom. Nem hagyhattam cserben azokat a színészeket, akikkel együtt létrehoztam ezt a produkciót. Felhasználva a korábbi tapasztalataimat, vittem magammal a jegyzeteimet, és tartottunk egy nagyon komoly, jó hangulatú megbeszélést, végiggondolva mindazt a tanulságot, amit az előadásból korábban levontam. Utána jött az összpróba, ami egészen felkavaró élmény volt” – mesélte a Kossuth-díjas rendező.

Marton László hozzátette: “Segítségemre volt Várnai Ildikó, a legrégebbi munkatársaim egyike és a barátom is egyben, aki az előadás asszisztense volt, s bár ő sem tartozik már a színházhoz, a kedvemért bejött. Mi ketten voltunk a nézői a próbának, amely mélyen meg is érintett bennünket. Az odaadás, az akarat, az inspiráció, ami az együttesből sugárzott, egyszerűen lenyűgöző volt.” A Pál utcai fiúk próbafolyamatát azért érezte kezdettől fogva varázsosnak, mert az együttes szívvel-lélekkel és nagyon kreatívan vett részt a munkában, miközben egy szokatlan nyelvű előadást hoztak létre.

Egykori egyetemi növendékei közül négyen játszanak az előadásban. A Nemecseket alakító Vecsei H. Miklós, Geréb szerepében Csapó Attila, Kolnayként Tóth András, Barabásként Zoltán Áron. Róluk így mesélt a rendező: „Ők egy pillanatra sem engedték el a kezemet. Gyakran eljönnek hozzám, meglátogatnak, írnak, felhívnak. A mi kapcsolatunk ugyanolyan szoros, mint a korábbi időszakban volt, és ki merem mondani, hogy az is marad. Már az egyetemi színészmesterség-órákon tudtuk, hogy a köztünk levő szálak elszakíthatatlanok, és ez érvényes a korábbi növendékeimre is. Ha bármilyen fontos kérdés vetődik fel az életükben, amit meg kell vitatnunk, összejövünk és megbeszéljük. Itt is, amióta műsoron van A Pál utcai fiúk, az összetartozás erősen megvan köztünk. Az egy percre sem szakadt meg. Hálás is vagyok a sorsnak, hogy ez így alakult.”

Fotó: Vígszínház

A Pál utcai fiúkról úgy véli, ebben a produkcióban minden résztvevő odaadása, invenciója benne van. Az előadásnak ezt az állapotát kell életben tartani ahhoz, hogy a nézők minden alkalommal értékes művészi teljesítményt kapjanak. “S hogy meddig működhet az eredeti szereposztás? Én úgy gondolom, nem az életkoruk a döntő abban, hogy hiteles alakítást nyújtsanak” – tette hozzá.

A Pál utcai fiúk – egy sikeres előadásról számokban:

Négy hónappal a 2016. novemberi bemutató után, 2017 tavaszán aranylemezt kaptak az előadás alkotói. A főszereplők közül néhányan Grund néven zenekart alapítottak, amely azóta is sikeres koncerteket ad. 2018 tavaszán, a 150. előadáson már a platinalemezt vették át. A Mi vagyunk a grund című dalhoz klip készült, amelyet százezrek tekintettek meg a neten. 2019. január 10-én a 200. előadást játszották, az idei POSZT-on pedig a 233-at láthatták a nézők. – írja a lap.

A darabot a regény alapján Grecsó Krisztián írta, munkáját Radnóti Zsuzsa dramaturg segítette, a koreográfus Horváth Csaba, a rendező Marton László.

A teljes interjút ITT olvashatják.