Légy jó mindhalálig – Debrecenben Nyilas Misi halhatatlan története

2019 július 02. kedd, 10:54

Kocsák Tibor és Miklós Tibor zenés játéka élő szimfonikus zenekari kísérettel, félszcenírozott változatban, a Nagyerdei Szabadtéri Játékok és a Csokonai Színház közös produkciójában, Móricz Zsigmond születésének 140. évfordulója alkalmából kerül ismét színre Debrecenben.

A Nagyerdei Szabadtéri Színpadon 2019. július 23-án és 24-én mutatják be a koncertszínházi produkciót, mely egy kivételes városi összefogás eredményeként jön létre a Csokonai Színház, a Kodály Filharmonikusok Debrecen, a Lautitia Gyermekkar, az Ady Endre Gimnázium dráma-tagozatos tanulói közreműködésével, melynek keretében egy több mint száz fős szereplőgárda kelti életre Nyilas Misi felnőtté válásának halhatatlan történetét.

A produkció különlegessége, hogy a jól ismert zenés darabot neves helyi és budapesti vendégművészek tolmácsolásában, különleges látványvilággal, valamint élő zenekari hangzással először láthatja és hallhatja majd a debreceni közönség.

Móricz Zsigmond 1920-ban írt regényében saját múlt- és jelenbéli élményeit Nyilas Misi, a Debreceni Református Kollégium harmadik osztályos gimnáziumi tanulója századfordulós történetébe sűríti, mely mű ezáltal nemcsak értékes korrajzként, hanem már a felnőtt író korán kibontakozó egyéniségének és művészi ambícióinak hiteles lenyomataként is értelmezhető.

A Légy jó mindhalálig zenés színpadi változatának valóságos diadalútját annak legendás 1991-es debreceni ősbemutatója óta belföldön és külföldön többezer előadás és teltházas előadásszéria bizonyítja; a debreceni Csokonai Színház legutóbb 2013-ban tűzte műsorára, újfent elsöprő sikerrel.

 

A musical több zenés számát – A Tízperc, Az élet szép, A pakk, A felnőttek már tudják, A szívek melegében és a Légy jó mindhalálig – ma már a magyar zenés színház legkedveltebb slágerei közt tartják számon.

A Csokonai Színház jól ismert, jeles színművészei mellett a Súgó Csiga-díjas Földes Tamás és Náray Erika, a Junior Prima-díjas Nagy Dániel Viktor, illetve a Jászai-díjas Nagy Anikó és Varga Klári is örömmel mondott igent felkérésre. Az előadás gyermek-főszerepeiben Németh Krisztián Róbert (Csömör) és Szoboszlai Balázs (Debrecen) lép fel.

A koncertszínházi produkció zenei vezetői és karmesteri feladatait Bókai Zoltán, a Pécsi Nemzeti Színház karmestere (egyben a darab új szimfonikus hangszerelésének elkészítője); az előadás látványtervezői munkáit számos nagy nevű budapesti zenés színházi produkció díszlet- és jelmeztervezője, Kovács Yvette Alida vállalta.

A produkció koreográfusa Jóna Szabolcs, a komplex hangtervezői munkát Ditzmann Tamás, a Madách Színház hangtervezője, animáció- és világítástervezői feladatait pedig Madarász „Madár” János, a Madách Színház animáció- és világítástervezője vállalta.

Nagyerdei Szabadtéri Játékok / Fotó: facebook.com/DebreceniSzabadteri

A produkciót Bálint Albin rendezi, aki a University of London zenés színháztudomány és menedzsment szakán végzett, Londonban több hasonló zenés nagyprodukció létrejöttében működött közre, és szülővárosába 2014-ben visszatérve e rendezői felkérés mellett idén már ötödik alkalommal állítja össze a Nagyerdei Szabadtéri Játékok színházi évadjának programkínálatát.

“Már korábban megszületett az ötlete, hogy a nyári időszakban létrejöjjön egy olyan produkció, mely valamilyen szempontból különleges, nem hagyományos. Nagyon jó érzés a fantasztikus gyerekekkel és színészekkel dolgozni, a csapatot egy olyan misszió és küldetés irányába terelgetni, amelyről úgy gondolom itt egy nagyon fontos helyi értékteremtés.” – emelte ki a rendező.

A darab olvasópróbáján Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, a darab producere köszönte meg a fővárosi és debreceni színészeknek, az alkotóknak és az együttműködő szervezetek képviselőinek, hogy munkájukkal, tehetségükkel olyan közös értéket hoznak létre, amely méltó módon gyarapítja Debrecen kulturális életét.

Bálint Albin, a produkció rendezője az olvasópróba sokszínűségét, a résztvevők értékteremtő hozzáállását emelte ki és reményét fejezte ki, hogy a következő hetek alkotófolyamatára is ez lesz a jellemző.

Olvasópróba

Pappné Gyulai Katalin, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója elmondta, hogy minden olyan kezdeményezést, amely a városhoz való kötődést, a debreceniséget erősíti nagyon fontosnak tart és külön köszöni, hogy pont a Légy jó mindhalálig új bemutatója lesz, amely ezt az üzenetet majd hirdeti. Türk László, az Ady Endre Gimnázium igazgatója a diákok példamutató hozzáállását dicsérte, hogy a nyári vakáció helyett inkább az alkotás örömteli és felelősségteljes folyamatát választották.

Várhalmi Ilona, az Ady Endre Gimnázium művészeti vezetője a korábbi feldolgozás szereplőit, alkotóit megnevezve, köszöntve rámutatott, hogy mennyire erős kapocs az Ady gimnázium, hiszen akár a korábbi, akár a mostani közreműködők közül sokan drámatagozatos növendékként itt
végeztek.

A produkció Debrecen Megyei Jogú Város Kölcsey Ferenc-ösztöndíjával valósul meg a Nagyerdei Szabadtéri Játékok 2019. évi programsorozata keretében.