“A szerelemtől tehetségesebbé válik az ember” – A Szegedi Szabadtérin a Szerelmes Shakespeare

2019 július 09. kedd, 7:00

A Madách Színház hatalmas szereplőgárdával színre vitt, nagyszabású produkcióját két estén, július 12-én és 13-án láthatják a Szegedi Szabadtéri Játékokon.

Marc Norman és Tom Stoppard szerzőpáros munkáját, a Szerelmes Shakespeare című film Oscar-díjas forgatókönyvét Lee Hall alkalmazta színpadra, Szirtes Tamás rendezésében pedig Szabó T. Anna fordítása hangzik el. A Rómeó és Júliát ihlető szerelem történetét átszövi Gulyás Levente zenéje.

Szerelmes Shakespeare

A Szerelmes Shakespeare romantikus komédia egy egészen más módon vetíti a közönség elé a halhatatlan szerző alakját. Az Oscar-díjas forgatókönyvírók Shakespeare nem túl információgazdag életrajzát fantáziával pótolták ki, így született meg a Rómeó és Júliát ihlető szerelem története, melynek színpadi verzióját Szirtes Tamás rendezésében láthatják a Dóm téren.

A fiatal Will Shakespeare, vagyis Nagy Sándor alkotói válsággal küzd: szorult helyzetéből Petrik Andrea, vagyis a szép Viola segíti ki. Will beleszeret, minden nehézség ellenére: nem zavarja, hogy Erzsébet királynő, Csákányi Eszter karaktere parancsára Violának hozzá kell mennie Lord Wessexhez, akit Pál András alakít.

Csákányi Eszter

Nagy Sándor a Délmagyar.hu-nak elárulta a budapesti Hungexpón dolgoztak, hogy a szegedihez hasonló nagyszínpadon is elpróbálják az előadást.

“Egyébként mindent, amit a Madách színpadánál nagyobb térben is el kell tudni játszanunk, ott is próbálunk. Más ugyanis egy nagyszínpadon állni, közlekedni, mások a benyomások, és az sem mindegy, hogy az ember mihez szokik hozzá (…) Úgy hiszem, nagyobb színpadon sincs szükség sokkal nagyobb gesztikulációkra. Szerintem az a fontos, hogy az ember minden mondat mögött tudja, hogy ezt most miért mondja. Legyenek mögötte gondolatok, mert a néző azt látja, azt érti, amit a színész gondol. Én úgy játszom, hogy pontosan tudom, mit miért mondok, és azzal mi a szándékom, mit szeretnék kihozni belőle.” – avatott be.

Nagy Sándor

A színész arra a kérdésre, hogy van -e kedvenc gondolata William Shakespeare-től, úgy felelt: “Amikor a Thomasnak (William Shakespeare barátja) öltözött Lady Violának vall szerelmet Will. A fiúnak öltözött Viola a romantikus gondolatokra azt válaszolja: hogyan is szerethetné őt, amikor csak egy rongyos színész, csavargó… Ekkor Will így szól: „a szerelem nem néz se rangot, se rongyot, felszikrázhat királynő és koldus között is, mert egyedül ő parancsol. A megtagadott szerelem megfojtja az isteni lelket.” Az utolsó fél mondat gyönyörű! Hiszen amikor az ember nem tud kiteljesedni egy szerelemben, egy érzésben, mindig az jut eszembe, hogy az valamilyen módon, például betegség formájában jelenik meg.”

Nagy Sándor azt is elmondta, hogy a Madách Színház előadása úgy indul, hogy Will éppen a legtehetségtelenebb korszakát éli. Nincs nő és nincs múzsa. Emiatt ihlet sincsen.

“Nekem is volt olyan az életemben, amikor éreztem, hogy valóban, a szerelemtől sokkal tehetségesebbé válik az ember. Érdekes megtapasztalás ez (…)” – mesélte.

A Szegedi Szabadtéri Játékok Shakespeare-sorozatához idén tehát egy új darab érkezik: a Szerelmes Shakespeare romantikus komédia a közönség elé vetíti a halhatatlan szerző alakját is.

Forrás: Délmagyar.hu, Szegedi Szabadtéri, Madách Színház, Színház.org