Valahol Európában – Gödöllő főterén kel életre a musical

2019 július 13. szombat, 15:17

Augusztus 17-én és 18-án Gödöllő főterén tűzik műsorra Dés László és Nemes István musicaljét. Az előadásban 32 gödöllői és környékbeli gyermek is szerepet kapott.

A zenés darabot szabadtéren, egy szokatlan színházi térben mutatják be: Gödöllő Város Főterén ugyanis először látható színházi előadás.  A rendezés is kihasználja a tér adottságait, hiszen a színpad mellett kiemelt szerepet kap a környezet (a játszótér, a növényzet, az épületek oldala és teteje). Fontos jelenetek játszódnak a nézőtéren is.

A musicalben 32 gödöllői és környékbeli gyermek szerepel 6-13 éves korig, akiket közel 20 felnőtt szereplő egészít ki. Bár a produkciót félplayback módon tűzik műsorra, a történet egy adott pontján többféle hangszer is megszólal élőben a legváratlanabb helyeken.

Gödöllő főtere

Darabtörténet:

A II. világháború idején egy fiatal kisfiú, Kuksi édesapja utolsó mondatát mondja: “Nem szabad félni!”. Az Állami Javítóintézetet bombázását túlélő fiúk próbálják túlélni a háború viszontagságait. A fiúk csapatukba veszik Kuksit is. Időközben egyre több gyerekkel találkoznak. Valahonnan előbukkannak, kimásznak, megmenekülnek, világgá szaladnak. Menekülnek az öldöklés elől, egy kegyetlen világból, ami csaknem felnőtté változtatta őket. Félnek, gyűlölnek, de szeretetre vágynak, és nem bíznak senkiben. Rájönnek, hogy csak együtt vészelhetik át ezt az időszakot. Lopnak, fosztogatnak, halott lábáról húzzák le a cipőt, vádolnak és vádoltatnak. Kis híján ölnek is… Élni akarnak, enni akarnak. Mennek az úton – és közösséggé válnak. Közben a hadsereg hajszolni kezdi az árvává vált gyerekeket, akiket csavargónak nevez. Találnak egy elhagyatottnak tűnő birtokot, ahol Simon Péter, egykori karmester és zeneszerző lakik. Felnőtt. Ellenség. “Könyörgöm, akasszuk fel” – visítja egy kis csibész.

A zene és a személyiség varázsa és jósága azonban minden korlátot ledönt, bizalmatlanságból végül bizalom lesz a gyerekek és a ház ura között. A hadsereg megtalálja őket, de a gyerekek felveszik a kesztyűt.

Küzdelmük a nézőből a mélyen élő, örök humánumot hívja elő, miközben sok esetben magára és környezetére ismerhet. Az előadás és a rendezés a szórakoztatás mellett az arra fogékonyaknak igen komoly és aktuális gondolatokkal is szolgál.

A musicalt Horváth Zoltán állítja színpadra.