Magyar alkotók közreműködésével készül a We Will Rock You Londonban

2019 július 25. csütörtök, 12:38

2017-ben a PS Produkciónak köszönhetően érkezett Magyarországra a We Will Rock You. A Queen és Ben Elton musicalje a Szegedi Szabadtéri Játékokon is bemutatkozott júliusban, a kimagasló érdeklődés miatt még ráadás előadást is hirdettek. Az előadás producerével, Simon Edittel többek között arról is beszélgettünk, hogy a darabot jegyző kreatív team hamarosan Angliában is színpadra állítja a musicalt, a bemutató szeptemberben lesz Londonban.

Simon Edit a We Will Rock You rendezésére két évvel ezelőtt Cornelius Baltus-t kérte fel, aki a Vámpírok bálja és a Sakk musicalek rendezőjeként vált ismertté Magyarországon.

A díszlet- és jelmeztervező Kentaur,  (aki az előzőekben említett produkciók díszlet- és jelmeztervezője is), a koreográfus pedig Túri Lajos Péter.

Simon Edit középen a szegedi előadás előtt a WWRY csapattal / Fotó: Nagy Sándor

Ők hárman szeptemberben a Queen-musical brit verzióját is színpadra állíthatják

„Nagyon boldog voltam, hogy meghívást kaptunk az idei Szegedi Szabadtéri Játékokra, ugyanis a 80-as években a Rock Színház képviseletében, A nyomorultakkal, a Jézus Krisztus Szupersztárral, a Bestiával és a Miss Saigon-nal már jártunk a városban, és rengeteg szép emlék köt a Dóm térhez. Külön öröm, hogy ezúttal egy magánprodukcióval térhettem vissza. A siker szelét egyébként már a próbaidőszakban is éreztük. Brian May, a Queen szólógitárosa ugyanis meglátogatott minket az egyik próbán és azt mondta boldog, most már biztos abban, a zenéjük a musical által is fennmarad. Tetszett Brian May-nek, el volt ragadtatva a megvalósítástól és arra is büszkék vagyunk, hogy engedélyt kaptunk a dalok magyar fordítására Miklós Tibor szövegíró által – szabad kezet kaptunk új rendezésre, koreográfiára és teljesen új látványvilággal vihettük színre” – mesélte Simon Edit.

Brian May a We Will Rock You budapesti premierje előtt így fogalmazott a közösségi médiában: “Látni ezt a fiatal csapatot ezzel a hihetetlen energiával, és ahogy előadják ezt az új, bámulatos koreográfiát, miközben olyan magas szinten énekelnek, az egyszerűen lenyűgöző! Én pontosan tudom, mennyi munka van abban, hogy ez ilyen szinten működjön. Ez egy remek érzés, és szerintem ez a musical sokkal tovább fog élni, mint mi, ezt már a születésekor is így éreztem, és erre igazán büszke vagyok. Láttam sok díszlet- és jelmeztervet, melyek elképesztőek. Imádom, hogy ez az előadás ennyire új és kreatív”

We Will Rock You / Fotó: Sárközy Marianna

Az angol We Will Rock You előadás létrehozására a PS Produkció kreatív team-jét kérte fel a jogtulajdonos

A producer hozzáfűzte: „Fontos kiemelnem, valójában minden zenés produkció alapját ’leteszik’, kitalálják a Broadwayn és a West Enden, ahol komoly tradíciója van a műfajnak, így alakul ki egy viszonyítási alap, és ehhez képest állítja színpadra minden színház a világon, és a magyar tehetségek által néha izgalmasabban, mint az eredeti. Örülök annak, hogy tehetséges alkotókkal, művészekkel (énekesek, táncosok, zenekari tagok) dolgozom, akik kimagasló értéket teremtenek tudásukkal. Az elmúlt években a PS Produkcióval a Zenés Színházért Közhasznú Alapítvány támogatásával három nagy magánprodukciót mutattunk be. A közönség érdeklődése és szeretete bizonyítja, hogy az előadásaink sikeresek, telt házasak, értékteremtőek és magas minőséget képviselnek. A Vámpírok bálja és a Sakk után a We Will Rock You szintén fontos állomása, egyben nagy megmérettetése a munkánknak, hiszen ez egy óriási produkció. A jövője is nagyon izgalmas, mert a rendezőt, Cornelius Baltust, a díszlet- és jelmeztervező Kentaurt és Túri Lajos Péter koreográfust meghívták a brit verzió létrehozásra. A produkció a szeptemberi londoni bemutatót követően országos turnéra indul Angliában.”

Arra a kérdésre, hogy magyar musicalek alkotói dolgoztak–e már West End előadás színrevitelében, Simon Edit így felelt: „Nem volt még rá példa. Rendkívül értékes társulat a miénk (az összes közreműködőt beleértve), és kiemelkedő az összetartás közöttünk.”

A PS Produkció a We Will Rock You játszási jogait már 2002-ben megkérte és 15 év várakozás után Simon Edit csapata kapta meg, miközben több magyar színház jogkérése nem járt sikerrel.    

We Will Rock You

 Vajon szinten lehet tartani az előadások minőségét?

„Szinten tartás és a minőség megtartása miatt minden egyes blokk előtt  intenzíven próbálunk, ám saját épület híján nemcsak az előadásokra, de a próbákra is termet kell bérelnünk. Kemény munkát végzünk” – avatott be Simon Edit, aki arról is mesélt, hogy a Vámpírok bálját, Roman Polanski eredeti, nagy sikerű színpadi rendezését nemzetközi alkotógárdával, új köntösben 2007-ben mutatták be.

„1980 óta foglalkozom a színházzal, az Evita volt az első produkció, melyben részt vettem, de ott voltam már az 1972-es Jézus Krisztus Szupersztár oratórikus előadásának létrehozásában is. Az elmúlt évtizedekben komoly kapcsolatrendszerre tehettem szert nemzetközi szakmai berkekben, az általunk 80-as években játszott musicalek és rockoperák zeneszerzőit, szövegíróit, színházi szakembereket hívtam meg  Magyarországra. A Vámpírok bálja, a budapesti premiert követően Szentpéterváron, Moszkvában, Antwerpenben, Bécsben is a mi előadásunk alapján került színre. Ezek komoly szakmai visszajelzések.”

Több mint tizenhárom évvel ezelőtt a PS Produkció valósította meg Magyarországon az első, nyílt castingot

Simon Edittel arról is beszélgettünk, vajon még ma is szükség van–e ilyen nagyszabású válogatásra. A producer elárulta: a körülmények változtak, már ismerjük a tehetséges embereket és kialakult egy erős csapatunk. A művészeti vezető Póka Balázs operaénekes nagyon ért a musicalekhez, rendszeresen foglalkozik az énekes-színészeinkkel, akik természetesen már más színházakban is hasznosítják a nála tanultakat. Alapítványunk támogatásának köszönhetően folyamatos társulatunk táncképzése, szinten tartása.

“Az első igazán nagy magyarországi színházi casting a Vámpírok báljához köthető, de azóta eltelt 13 év és megváltozott körülöttünk a világ. Ahogy említettem már, egy nagyon erős csapat érlelődött, alakult ki az évek alatt, szeretnénk minél jobban megbecsülni a művészeinket. Jelenleg szerződés előtt állunk egy új darab bemutatása kapcsán, ezért még nem kiabálhatjuk el miről is van szó, de természetesen egy-egy szerepre ezúttal is tartunk majd meghívásos meghallgatást, ám a saját társulatunkból indulunk ki. Előadásainkon ünneplésnek, szeretetnek lehetnek részesei a művészeink, katarzist élhetnek át – úgy gondolom ebbe a csapatba bekerülni tényleg nagy ajándék. A minőségért, a közönség szeretetéért mindent megteszünk, nagyon keményen dolgozunk érte.”

Vass Kata / Színház.org