“A győzelmeinkről kevesebb szó esik” – Szarka Gyula a Zenta, 1697. musicalről

2019 augusztus 07. szerda, 10:15

Már próbálják Sopronban Szarka Gyula és Szálinger Balázs művét, melyet Pataki András állít színpadra. A Zenta, 1697. hazai premierjét az esztergomi bazilika előtt tartják, ingyenes előadásként. A készülő produkcióról a Kossuth-díjas Szarka Gyula mesélt.

A Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház összefogásával készült darab ősbemutatóját tavaly tartották Zentán. A hazai premier augusztus 14-én az esztergomi bazilika előtt lesz, majd augusztus 20-án ünnepi programként a dunaszerdahelyi sportcsarnokban is vendégeskedik a rockopera stábja. Sopronban felnőtt és középiskolás bérletben is látható a produkció.

Szarka Gyula

A Deszkavízió cikkéből:

Szarka Gyula, az előadás zeneszerzője elárulta: “Pataki András rendező, a Soproni Petőfi Színház igazgatója és Wischer Johann, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója találta ki, hogy kéne írni egy rockoperát ehhez a történelmi eseményhez. Pataki András keresett meg engem, mert úgy gondolta, hogy én lennék a legalkalmasabb erre a feladatra. Örömmel vállaltam el, mert szeretem ezt a korszakot, a hódoltság korszakát! Nagyon jó dolognak tartom, hogy létrehoztunk egy teljesen új darabot egy olyan témáról, amivel még nem foglalkozott soha senki. A zentai csata egész Európát megrengette. Sőt, világtörténelmi eseménynek tartják, hiszen ezzel ért véget a Kárpát-medencében az iszlám hódítása. Mi magyarok szeretjük a sebeinket nyalogatni, viszont a győzelmeinkről kevesebb szó esik. Ezért jelentőségteljes ez a darab. A Keresztény Liga felállított egy sereget Savoyai Jenő tábornok vezényletével. Nagy keresztény összefogással, Európa több országából érkező seregekkel sikerült ezt a győzelmet kivívni. A törököknek igazából Bécs volt a célpontja, de ezt követően a szultán kénytelen volt békét kötni. Ahogy nálunk is látható a Budai Várban, szinte Európa minden országában szobrot emeltek Savoyainak, hiszen amit tett, óriási megkönnyebbülést hozott egész Európa számára.”

Arra a kérdésre, hogy miben lesz más Esztergomban, ebben a szintén mélyen történelmi közegben színre vinni munkájukat, Szarka Gyula így felelt: “Az Esztergomi Várszínháztól kaptuk a meghívást. Néhány darabot a Bazilika előtt játszanak idén, így a Zenta 1697-et is. Az Esztergomi Bazilika Közép-Európa legnagyobb katedrálisa, ennél különlegesebb hátteret, díszletet nem is lehetne elképzelni az előadásnak, ami egy nagy keresztény összefogásról szól. A magyarországi ősbemutatón mindenki érezni fogja, hogy büszkék lehetünk arra, hogy magyarok vagyunk! De a határon túli magyarság számára is elvisszük az élményt, hiszen augusztus 20-án Felvidéken, a Dunaszerdahelyi Városi Sportcsarnokban is látható lesz a darab. Fontos, hogy ők is érezzék, hogy összetartozunk, közös a történelmünk.”

A Zenta, 1697. rockopera főbb szerepeiben Vastag Tamás, Stéphanie Schlesser/Békefi Viktória/Demeter Helga, Wischer Johann, Szomor György, Savanyu Gergely, Papp Attila, Nagy Gábor, Horányi László, Kósa Zsolt és Major Zsolt látható. A Sopron Balett tagjai, valamint vajdasági néptáncosok is részt vesznek majd a nyári előadásokban. A koreográfus a Harangozó-díjas Demcsák Ottó. A jelmeztervező Húros Annamária.

A rockopera tisztelegni kíván az 1697. szeptember 11-én lezajlott világtörténelmi jelentőségű esemény előtt, amikor is a Savoyai Jenő által vezetett egyesült keresztény seregek Zenta határában meghatározó csatát nyertek a török haderővel szemben.

A teljes interjút Szarka Gyula zeneszerzővel ITT olvashatják

Forrás: Soproni Petőfi Színház, Deszkavízió