Augusztus 20-án az M5 tűzi műsorára az István, a királyt

2019 augusztus 17. szombat, 10:36

Augusztus 20-án az M5 televíziós csatornán láthatják az István, a király 2015-ös, Városligetben rögzített felvételét Varga Miklós és Feke Pál főszereplésével.

Szörnyéi Levente és Bródy János rockoperája az 1983-as legendás előadás után 32 évvel később tért vissza a Királydombra. Az előadásban Varga Miklós István szerepében, míg Feke Pál Koppányként volt látható. Tordát Deák Bill Gyula alakította, Laborcot Nagy Feró játszotta. A rockoperában Keresztes Ildikó, Radics Gigi, Danics Dóra, Aradi Imre, Kocsis Tibor is feltűnt. A prológot Szörnyi Levente énekelte, Bródy János pedig Krónikásként lépett színre.

A rockoperát Novák Péter rendezte, aki a 2015-ös bemutató előtt azt mesélte: “az István, a király élménye, katarzisa hasonlít az ókori görög drámák jellemzőire, a szakrális együttlétre, ahol a moralitás, a társadalmi érdekek, a sorskérdések vannak megvitatva.”

A rendező egy görög amfiteátrum parafrázisát álmodta a királydombi színpadra, miközben az előadás díszletei az 1983-as koncepció előtt is tisztelegtek.