23 éves az Elisabeth musical

2019 augusztus 23. péntek, 9:50

1996. augusztus 17-én mutatták be a Szegedi Szabadtéri Játékokon Lévay Szilveszter és Michael Kunze ma már kultikus zenés darabját, az Erzsébet császárné és királyné életén alapuló Elisabeth musicalt, melynek címszerepét Janza Kata alakította.

Az Operettszínház színésznője pár nappal ezelőtt, a jubileum alkalmából hivatalos Facebook oldalán az alábbi bejegyzést tette közzé: “Elisabeth alakja azóta szétválaszthatatlanul összeforrt Kata nevével. Ő AZ ÖRÖK ELISABETH. Ez a szerep hozta meg számára a népszerűséget, és az azóta is tartó töretlen sikert a musicalek világában. Janza Kata tehetségét mi sem mutatja meg jobban minthogy pályafutása legelején kapta meg minden musical énekesnő álomszerepét. Kisebb megszakításokkal közel 20 évig ölthette magára Elisabeth jelmezét, és énekelhette el a musicalirodalom egyik legszebb, és egyben legnehezebb női szóló dalát az Az már nem én lennék című dalt.”

A darab ősbemutatóját 1992-ben, a bécsi Theater an der Wien-ben tartották és innen indult hódító útjára. Az osztrák premiert követően óriási siker volt többek között Kerényi Miklós Gábor rendezésében Magyarországon, Japánban, Hollandiában, Olaszországban, Belgiumban és Finnországban is.

Elisabeth az újkori Európa történetének mindmáig az egyik legismertebb asszonya. Ez a szépségkultuszt szinte tökélyre fejlesztő, ország-világ által ünnepelt, történelembe beleavatkozó, lovakon száguldó, mindenfelé utazó, gyakran rejtőzködő-menekülő, titokban verseket író, végül is szomorú sorsú királyné már életében jelképpé vált.

Forrás: Színház.org, facebook.com/JanzaKata/