A Fame is szerepel a Budapesti Klasszikus Film Maratonon

2019 szeptember 08. vasárnap, 15:13

A főváros nagyszabású nemzetközi filmfesztiválján, az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Fame című kultikus musicalfilmet is megtekinthetik.

Még szeptember 11-ig tart a Budapesti Klasszikus Film Maraton, ahol a hétvégén az Urániában és a Toldi moziban többek között az Óz, a csodák csodája, a Rocky Horror Picture Show és a Mindhalálig zene című zenés filmeket is vetítik.

Szeptember 9-én pedig Alan Parker filmje, a Fame kerül fókuszba.

A High School Musical és más nagysikerű darabok, melyek egy művészeti iskola életéről szólnak, mind a Pink Floyd Falát is jegyző Alan Parker Fame-jének köpönyegéből bújtak ki.

A Fame négy fiatal életét követi végig, az első meghallgatásától a seniorrá válásig. A film fejezeteit is tulajdonképpen ezek az egyetemi periódusok, időszakok adják. A darab tehát elsősorban művészfilm, arról a küzdelemről szól, amit egy művésznek, legyen az festő vagy táncos, író vagy színész, nem lehet és nem is szabad kihagyni.

Az útról, nem a megérkezésről: arról, hogy hiába vagy hihetetlen tehetséges, megfelelő művészi alázat, valamint kellő szerencse nélkül nem válhatsz ünnepelt sztárrá.

Eszünkbe juthat Parker egyik következő filmjének hősnője, Evita is, és még inkább az őt alakító sztár, akivé a filmben szereplőkhöz hasonló fiatalok válni szerettek volna mintegy két évtizeden át: Madonna…

Forrás: filmarchiv.hu, Színház.org