Tanár úr, kérem! – Simon Kornél Nyíregyházán rendez

2019 szeptember 11. szerda, 10:01

Megtartották a Tanár úr, kérem! olvasópróbáját, a bemutatót október 18-án tartják a Krúdy Kamarában. A zenés előadást Simon Kornél rendezi, aki Deres Péter dramaturggal közösen szerzője is ennek a változatnak.

Alkotótársuk volt a Karinthy humorára bátran mai választ adó Máthé Zsolt, akinek dalszövegeihez a nyíregyházi színház állandó zenei munkatársa, Nyitrai László komponált muzsikát.

Fotó: Móricz Zsigmond Színház

Fotó: Móricz Zsigmond Színház

A Tanár úr, kérem! megszólítja a mostani iskolásokat és az öregdiákokat is, Karinthy Frigyes saját szavaival élve: „Nem látom olyan keservesnek és fárasztónak és nyomasztónak; hanem figyelni fogom benne mindazt, ami benne kedély és humor és emlék és szép fiatalság.”

Az előadásban mások mellett Puskás Tivadar, István István, Dézsi Darinka, Kuthy Patrícia, Horváth Viktor és Fellinger Domonkos szerepel.

Fotó: Móricz Zsigmond Színház

Fotó: Móricz Zsigmond Színház

Ismerős gondolatok:

“Mi ez, mi ez, mi ez, ez a rettentőcsengetés? Tűz van? Ezek nyilván tűzoltók… szólni kellene az Erzsinek, hogy oltsa el a lámpát, biztosan meggyulladt a kredenc… Dehogy… hiszen ez a vekker…A vekker csönget… De hiszen akkor fél hét van már… fel kellene kelni.”

Ismerős gondolatok, ugye? Reggel hét, óracsörgés, álom és ébrenlét határán… Ki ne ébredt volna életében legalább egyszer azzal a vággyal, hogy bár a reggeli sűrű ködben tényleg eltűnt volna az iskola, és ha nem is örökre, de legalább a mai napon ne kellene betenni oda a lábunkat. Ki ne emlékezne a tanár komótos naplólapozgatása közben átélt rettegésre, vagy a megkönnyebbülésre, miután a tanár ma az osztály jó tanulóját hívta ki felelni. Vagy a padsorok között bujkáló gurgulázó nevetésre, miközben osztálytársunk az óra alatt a kukában rejtőzik.