“A Chicago musicaltörténeti nagyágyú” – Kecskeméten rendez Béres Attila

2019 szeptember 18. szerda, 7:26

Szeptember 27-én mutatják be a Kecskeméti Katona József Színházban John Kander, Fred Ebb és Bob Fosse világhírű darabját, a Chicagót, melyet Béres Attila állít színpadra. A rendező úgy véli, a musical sosem veszítette el az aktualitását, főként Nyugat-Európában és a tengerentúlon.

Az előadásban Velma Kellyt Hajdu Melinda, Roxie Hartot Földes Eszter játssza, Szabó Dorottya e.h. mindkét főszerepet próbálja. Billy Flynn Adorjáni Bálint lesz, Morton Mamát Csapó Virág és Magyar Éva alakítja. Amos Hart bőrébe Ferencz Bálint bújik, Mary Sunshine-t pedig Károly Kati kelti életre.

A Chicago koreográfusa Barta Dóra, a díszlettervező Cziegler Balázs, a jelmezeket pedig Tihanyi Ildi jegyzi. Az előadásban a Kecskemét City Balett tagjai is közreműködnek.

Fotó: facebook.com/kecskemetikatona/

A 2019/20-as évad első színházi munkája Kecskeméthez köti tehát Béres Attilát.
A Miskolci Nemzeti Színház igazgatója nem először állít zenés produkciót a Katona József Színház nagyszínpadára.

A Chicagóról a rendező így mesélt: “a Chicago sosem veszítette el az aktualitását, főként Nyugat-Európában és a tengerentúlon. Azt gondolom, hogy a mi Kelet-közép európai társadalmunk, a rendszerváltozás után harminc évvel annak a médiának a hatalmát élvezi, ahol megszületett a „tízperces celebek” fogalma. Televíziós vetélkedőkön, reality sorozatokban tűnnek fel exhibicionizmussal megáldott (ál)szereplők és kerülnek a figyelem középpontjába. Magyarországot is utolérte a tendencia, hogy tartalom nélküli, valódi tudást fel nem mutató emberek válnak hirtelen a bulvármédia címlap sztárjává, és reflektorfény veszi őket körbe.
Ennek a jelenségnek az egyik legszomorúbb eseménye a valóságshow-k szereplőinek sorsa. Valahol erről a médiahatalomról, a hírnév által felvetett morális kérdésekről szólhatna a Chicago című darab. És utána pedig ott van az egész élet, ami a tíz percet követi. Vagy nincs ott.”

Próbafotó: facebook.com/kecskemetikatona/

Barta Dóra, a színház tánctagozatának vezetője, a musical koreográfusa pedig elárulta: “A Chicago musicaltörténeti nagyágyú, táncos oldalról nézve pedig, az egyik legemblematikusabb előadás. A látvány színes köntösébe bújtatott sűrűn előforduló tánc, és a mozgásdinamikákkal megtűzdelt prózai jelenetek sora együtt, lendületes, szórakoztató műsorrá válik. A Kecskemét City Balett tagjai más produkciókban is nagy szerepet vállalnak a látvány-mozgás terén, most azonban meg is szólalnak, énekelnek, emellett a színészek is sokat táncolnak, igazi fúziós munka ez is.”

Kecskeméti Katona József Színház