37 éve mutatták be a Macskákat a Broadwayn

2019 október 07. hétfő, 11:34

A Broadwayn 37 évvel ezelőtt, 1982. október 7-én mutatták be Trevor Nunn rendezésében a Macskákat. Andrew Lloyd Webber ma már világhírű musicalje nem sokkal később a Madách Színházba is megérkezhetett…

A New York-i premiert a Winter Garden Theatre-ben tartották és a szerzők aznap este talán még nem sejtették, milyen “lavinát” indítottak el: a Macskák több Tony-díjat is nyert a ’83-as gálán, többek között a legjobb musicalnek járó trófeát zsebelhette be a produkció, mely rekordokat megdöntve évtizedekig szerepelt műsoron.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy első bemutatójára 1981-ben, a West End-en került sor, ahol 21 évig játszották, a Broadwayn pedig 18 évig volt repertoáron egyhuzamban.

Webber musicaljét 20 nyelvre fordították le, Magyarországon a Madách Színház tűzhette műsorára 1983-ban Seregi László koreográfiájával, Szirtes Tamás rendezésében. A Macskák a hazai zenés színjátszás legkiemelkedőbb produkciójává vált az évtizedek alatt.

A fotó a Macskák 35 éves jubileumán készült Budapesten

New York-ban az 1982-es bemutató után végül 2000-ben vették le műsorról, addigra több rekordot is megdöntve 7485 alkalommal táncolták el a Karminca-bált.

T. S. Eliot 1936 és 1938 között vetette papírra a Macskák könyvének verseit, amelyekben szerettei és önmaga szórakoztatására a jellegzetes macskatípusokat mutatta be sok humorral – a mű alapján írta Webber később a világhírű musicalt.

Most pedig készül a Macskák-film, melynek bemutatóját december 19-én tartják a hazai mozikban. A Macskák rendezője az Oscar-díjas Tom Hooper, aki többek között A király beszéde és A nyomorultak c. filmeket is jegyzi. 

Macskák-film

A filmmusical cselekményének keretét az évente megrendezett Karmincák Bálja szolgáltatja, amelyet Old Csendbenlenn celebrál. Az összegyűlt macskák mindegyike előadja élettörténetét Andrew Lloyd Webber ma már kultikus dalaival.

A főhősöket olyan ismert színészek keltik életre, mint Taylor Swift, Idris Elba, Ian McKellen, Judi Dench, James Corden és Jennifer Hudson.

Színház.org