55 évvel ezelőtt mutatták be Audrey Hepburn főszereplésével a My Fair Lady-t

2019 október 21. hétfő, 17:13

1964. október 21-én mutatták be a tengerentúlon minden idők egyik legsikeresebb filmmusicaljét, a George Bernard Shaw Pygmalion című színpadi művéből készült My Fair Lady-t.

A film több Oscar-díjat is nyert, többek között George Cukor vihette haza a legjobb rendezőnek járó trófeát. A legjobb férfi főszereplők mezőnyében Rex Harrison kapott ‘szobrot’, de André Prevint is Oscarral jutalmazta az Akadémia a legjobb filmzene kategóriában.

George Bernard Shaw klasszikus darabja először 1956-ban, a Broadwayn varázsolta el a nézőket színpadi musical formájában, majd George Cukor rendezőnek köszönhetően a filmváltozat bemutatója után a My Fair Lady elindult máig tartó világhódító útjára.

A musical szövegkönyvét és dalszövegeit Alan Jay Lerner írta, zenéjét pedig Frederick Loewe szerezte.

Érdekességek a filmmusicalről:

Audrey Hepburn hangja nem volt megfelelő Eliza dalaihoz, ezért Marni Nixon énekelt a filmben. Hepburn végül egyetlen dalt adott elő csupán, azt, amelyben bosszút fogad Higgins ellen.

Rex Harrison nem akarta újra felvenni a dalokat, így akkoriban még rendkívül szokatlan módon, drót nélküli mikrofont rejtettek a ruhájába.

A történet szerint Henry Higgins, a talpig úriemberként is érdes modorú nyelvészprofesszor fogadást köt műkedvelő kollégájával, Pickering ezredessel, hogy az útszéli nyelven és tájszólással, elviselhetetlen hangon rikácsoló, piszkos külsejű, elhanyagolt virágáruslányból pár hónap leforgása alatt kifogástalan társasági dámát farag. Eliza Doolittle, a fogadás tárgya “nehéz kiképzés” elé néz, a fonetikán kívül el kell sajátítania az úri viselkedés szabályait, a műveltség alapelemeit, s le kell vetkőznie megrögzött régi rossz szokásait…

A My Fair Lady itthon is az egyik legkedveltebb zenés darab, az elmúlt évtizedekben Magyarországon Elizát mások mellett Lehoczky Zsuzsa, Galambos Erzsi, Kovács Zsuzsa, Margitai Ági, Egervári Klári, Fonyó Barbara, Götz Anna, Auksz Éva, Radnay Csilla is játszotta, Higginst pedig olyan színészek keltették életre, mint Básti Lajos, Bessenyei Ferenc, Bozóky István, Bács Ferenc, Tóth Sándor, Görög László, Hirtling István
.

A musical a Centrál Színházban Tompos Kátya, Ágoston Katalin és Alföldi Róbert főszereplésével jelenleg is folyamatosan teltházzal fut.

Shaw fanyar-szellemes példázata a férfi és a nő örök párviadaláról Lerner és Loewe csodálatos dalaival az egyik legszebb és legnépszerűbb darab.

Forrás: Színház.org, Wikipedia, Centrál Színház. Broadway.com, stb.