Alföldi Róbert rendezi a szegedi West Side Story-t

2019 október 25. péntek, 13:11

Legendás musical premierje zárja 2020 augusztusában a Szegedi Szabadtéri Játékokat.

Leonard Bernstein nagyszabású, Hollywood aranykorát idéző műve a Rómeó és Júlia-történetből inspirálódva született, így az előadás rímel majd a korábbi Dóm téri élményekre, Shakespeare love story-jára.

Ez a történet azonban New Yorkban, az 1950-es években játszódik. Két rivális, különböző etnikai hátterű banda, a Jets és a Sharks harcát követhetjük végig, miközben Tony és a Puerto Ricó-i Maria egymásba szeretnek.

Fotó: Szörényi Réka

Fotó: Szörényi Réka

A produkció ősbemutatójára 1957-ben került sor a Broadwayn, és rögtön 6 Tony-jelölést kapott, a filmadaptáció pedig 10 Oscar-díjat nyert. Azóta folyamatosan inspirálja a színházi és filmes alkotókat, 2020-ban Steven Spielberg készít belőle új verziót a mozivászonra.

A West Side Story kultikus alapművé nőtte ki magát, Bernstein lánya, Jamie Bernstein szívhez szóló indoklása szerint nem is lehet ez másképp, hiszen a fantasztikus zenei világ mellett a történet a szeretet gyűlölet feletti győzelméről szól, miközben olyan, a mai napig fontos kérdésekről beszél, mint az idegen kultúrákkal szembeni félelem és a rasszizmus mérgező jelensége. 

Alföldi Róbert rendezése 2020. augusztus 14-én, 15-én, 16-án, 20-án, 21-én és 22-én lesz látható a szegedi színpadon.