Musical show készül Nikola Tesláról

2019 november 18. hétfő, 12:33

Radó Densie rendezi a Nikola Tesla életéről készült musicalt, melynek főbb szerepeit Szabó P. Szilveszter, Szomor György, Szabó Máté, Janza Kata alakítja. A premiert a RaM Colosseumban tartják február 28-án és 29-én.

A musicalben Szabó P. Szilveszter, Pesák Ádám, Szabó Máté, Kovács Áron, Békefi Viktória, Bori Réka, Szomor György, Lux Ádám, Janza Kata, Füredi Nikolett, Kautzky Armand, Gerdesits Ferenc, Gerner Csaba és Maday Gábor is szerepet kap.

Az alkotók ajánlója:

A zenés darab a legkorszerűbb technikai elemek alkalmazásával teremti meg azt az egyedi látványvilágot, amely izgalmas zenei és vizuális hátteret ad Tesla életének és a tizenkilencedik század hangulatiságának, bemutatva Smiljantól, Prágán, Budapesten, Párizson, New Yorkon és a Chicagói Világkiállításon át egészen a Niagara vízeséséig az akkori roppant színes és pezsdülő nagyvilágot.

A dalokat a Sebestyén Áron, Molnár Kata alkotópáros jegyzi, a dalszövegekért és a dramaturgiáért Müller Péter Sziámi felel. A szövegkönyvet Egressy Zoltán (Portugál) írta, a koreográfiát Szabó Anikó állította össze, a vizuális látvány világot a Forward Production csapata, a jelmezek egyedi hangulatiságát Kiss Márk jegyzi. A kreatív ötletgazda Vona Tibor. A rendező Radó Denise.

Nikola Tesla kétségtelenül minden idők egyik legkitűnőbb lángelméje, akinek zsenialitását csak Arisztotelészéhez és Leonardo da Vinciéhez hasonlíthatjuk, egész világunkat átalakító találmányait pedig már kortársai is a kerék és az egyiptomi piramisok jelentőségéhez mérték. Főként Tesla felfedezéseinek és szabadalmainak köszönhető, hogy az elmúlt évszázad során az elektronikai eszközök a mindennapjaink nélkülözhetetlen részévé válhattak, hiszen példának okáért az okostelefon vagy a vezeték nélküli elektromos töltés alapelveit is elsőként személyesen maga, Tesla fektette le.

A különleges személyiségű tudóst több ország is joggal érzi magáénak. Kevesen tudják, de a szerb származású, horvát területen született Tesla szakmai karrierje Budapestről, a Puskás Telefontársaságtól (első munkahelye) indult, később, már világpolgárként érkezett Amerikába, ahol megvalósíthatta gyermekkori álmát: megtervezhette a Niagara-vízesésre épített, anno világcsodának számító erőművét.

És mivel a tudós sok egyéb más emberi, baráti szállal is erősen kötődött Magyarországhoz, ez a tény remek alapanyagként szolgált arra, hogy a TBG Production új premierje témáját a kiváló elmének szentelje.

Nikola Tesla: Szabó P. Szilveszter / Pesák Ádám
Szigeti Antal: Szabó Máté / Kovács Áron
Szigeti Adél: Békefi Viktória / Bori Réka
Thomas Alva Edison: Szomor György / Lux Ádám
Duka Tesla/Sarah Bernhardt: Janza Kata / Füredi Nikolett
George Westinghause: Kautzky Armand / Gerdesits Ferenc
Bacherol/Lenin: Gerner Csaba / Maday Gábor

Forrás: RaM Colosseum, Színház.org